“Bayındırhüyük’ten de Akşemsettin çıkabilir”
Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın öncülük ettiği “Köyde Okuma Etkinliği”, Çekerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Bayırdırhüyük İmam Hatip Ortaokulu’nda da 16 Ekim 2020 günü gerçekleştirildi.
Bayırdırhüyük İmam Hatip Ortaokulu Müdürlüğü’nün daveti üzerine, Prof. Dr. Mustafa Böyükata “Bayındırhüyük’ten de Akşemseddin çıkabilir” ve “Ben de yaparım” başlıkları etrafında farklı öğrenci grupları ile kısa okumalar yaparak, öğrencilerin ilgileri doğrultusunda onlarla söyleşi gerçekleştirdi. Öğretmenlere yönelik olarak da “Proje Döngüsü Yönetimi Eğitim Semineri” gerçekleştirerek, mesleki bilgi ve birikimleri ışığında, deneyim ve fikirlerini paylaştı.
Okullara hediye kitaplar götürmeye çalışan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TÜBİTAK Bilim Teknik Dergileri, Ulusal Ajans’tan temin ettiği Erasmus Programı tanıtım materyalleri ve Yozgat Eczacı Odası’ndan temin edilen, çocuklarda ilaç ve toplum sağlığı konusunda bilinç oluşturmaya Türk Eczacıları Birliği yayını ile Orta Doğu Teknik Üniversiteliler Derneği (ODTÜBİRDER) ve Dernek Başkanı Harun Yönügül, Sorgun esnaflarından Aydın Yıldız ve Hacı İbrahim Erciyas ile Pazarören Mezunları başta olmak üzere, eğitime gönül vermiş gönüllülerin katkılarıyla temin edilen kitaplardan hediyeler de götürdü.
Gerçekleştirilen üç farklı buluşmada Prof. Dr. Mustafa Böyükata, farklı sınıflardaki öğrencilerden oluşan gruplarla yaptığı iki söyleşide, kısa okumalar yaparak bilimin ve biliminsanlarının dünyasına kısa bir yolculuk gerçekleştirdi. Öğretmenler ile etkili bir toplantı düzenleyerek, pratik ve faydalı bilgiler paylaştı, öğretmenler ile fikir alış verişinde bulundu.
“Bayındırhüyük’ten de Akşemsettin çıkabilir”
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, 5’inci ve 6’ıncı sınıf öğrencileriyle gerçekleştirdiği söyleşide, “Bayındırhüyük’ten de Akşemsettin çıkabilir” başlığı altında çocuklarla sohbet tadında ilk etkinlikle güne başladı. Okulun bahçesinde, bilime yön vermiş biliminsanlarının kısa hayat hikayelerinin yer aldığı kitaplardan ve eczacılık ile ilgili kitaplardan okumalar yapıldı. Renkli ve resimli olarak hazırlanmış kitaplardan hareketle, öğrenciler okudukları kısımlardan paylaşımda bulundu. Merak ve ilgileri yönünde sorular sordular. Biliminsanının nasıl olunduğuna dair bilgiler veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Akşemseddin’den de bahsederek; O’nun tıp ve farklı diğer bilim dalları ile de ilgilendiğini belirterek, hastalıkların gözle görülemeyen şeyler ile bulaştığını; mikrop ve virüslerin keşfinden önce bu yönde bilgiler ortaya koyduğunu anlattı. Şamlı olan Akşemseddin’in Ankara’da Hacı Bayram-ı Veli’den de dersler aldığı ve Fatih Sultan Mehmet’e hocalık yaptığı bilgileri çocuklarla paylaşıldı. Bilime öncü olan insanların aynı coğrafyalarda sürekli kalmadıkları, yeni bilgiler öğrenmek isteyen kişiler oldukları ve uzak yakın demeden gidebildiklerini ifade eden Prof. Dr. Böyükata, o dönemlerde de biliminsanlarının toplumda değerinin yüksek olduğunu ve Fatih’in hocası Akşemseddin’e çok saygılı olduğunu söyledi. Ayrıca köyde yetişen bilim insanlarına dair bilgilerde veren Prof. Dr. Böyükata, Nobel Ödülü alan Aziz Sancar’ın da bir köyde dünyaya geldiğini hatırlattı. Dolayısıyla Bayındırhüyük’ten de Akşemseddin gibi bilime ışık tutacak kişilerin çıkabileceğini söyledi. Çocukların atak ve girişkenlikleri, saygılı ve istekli oluşları, kendilerini ifade etmedeki rahatlıkları ve bunların oluşturulan atmosfere bağlı olarak daha da belirginleştiği gözlendi.
“Ben de yaparım”
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Ben de yaparım” başlığı etrafında 7’inci ve 8’inci sınıflarda okuyan öğrencilerle günün ikinci buluşmasını yaparak, “bilim okur yazarlığı” yönünde çocukların farkındalığını artırıcı bir ortam sağladı. Öğrencilere TÜBİTAK’ın “Bilim Teknik Dergisi” üzerinden okuma ve incelemeler yapıldı. Açık havada gerçekleştirilen söyleşide, çocukların inceledikleri dergiden meraklarını uyandıran kısımlardan bahsetmeleri istendi. Öğrencilerin sorularından hareketle kısa bilgiler verildi. Çocukların hayal dünyalarındakileri aktardığı ve yeni fikirler ortaya çıkardığı da görüldü. Periyodik tablo üzerinden elementlere dair sohbet açıldı, moleküllerin oluşumunda ve atomlardan bahsedildi. En küçük atomun Hidrojen olduğu, Bor elementinin ülkemizde bol bulunan bir maden olduğu, Yozgat bölgesinde Krom ve Uranyum’un varlığı, yörede Mangan gibi madenlerinde bulunduğu ve bunların üzerinde çalışmaların yapılmaya değer olduğu anlatıldı. Buluşmada öğrencilerin ileride “Ben de yaparım” diye düşündüklerinin neler olduğunu ifade etmeleri istenerek, onları yüreklendirecek ve meraklarını canlı tutmalarını sağlayacak açıklamalarda bulunuldu.
“Proje Döngüsü Yönetimi Eğitim Semineri”
Bayındırhüyük’de bulunan ortaokul ve ilkokul öğretmenleri ile gerçekleştirilen “Proje Döngüsü Yönetimi Eğitim Semineri” kapsamında proje hazırlama ve uygulama konularında teknik bilgiler verildi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, proje fikri geliştirilirken nelere dikkat edilmesi gerektiği konularında ayrıntılı bilgiler verdi. TÜBİTAK destek programlarından örnekler verdi; TÜBİTAK 4006 programının ortaokullar için iyi bir fırsat olduğunu anlattı. Köy okullarında var olan potansiyellere değinerek, mizaç, karakter ve kişilik kavramları üzerinde duran Prof. Dr. Mustafa Böyükata, çocukların gelecekte ne olacakları ve neler başarabilecekleri konusunda erken yaşlarda ip uçlarını yansıttığını ve onların mizaçları ile uyumlu eğitimin verilmesi gerektiğini söyledi. Öğretmenlerin erken yaşta çocukları tanıyabilecek en iyi gözlemci olduğu hatırlatılarak, öğrencilerin proje tabanlı etkinliklere katılmasının bu bakımdan da önemli olduğu izah edildi. Öğretmenlerden, kendileri için gerçekleştirilen proje seminerinin ara verilmeden devam ettirilmesine ve uzun sürmesine rağmen, çok beğenerek ve ilgi ile dinlediklerini, bir an olsun kopmadıklarını belirtenler oldu. Günlük hayatın içinden örnekler verilerek anlatılmasının bu bakımdan etkili olduğu ifade edildi.
“Köy Koleji” anlayışı
“Köy Koleji” anlayışını da paylaşan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, köy okullarının çok önemli fırsatlar barındırdığını, öğrenci sayılarının azlığının bire bir eğitim imkanı sağladığını, çevre imkanlarının eğitim için kullanılabileceğini, her yeni atanan öğretmenin sahip olduğu profilli ile okul ve çevre için yeni avantajlar getirebildiğini ve öğretmenlerimizin halka da fayda sağlayacak bilgileri nakletmeleri ve faydalı uygulamaları göstermelerinin önemini anlattı. Öğretmenlerimizin çok yönlü olmalarının gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, iş yapmak isteyenler için bitmek tükenmek bilmeyen işler var olduğunu, fakat iş yapmak istemeyene de maalesef pek hesap sorulamadığını ifade etti. İşlerin sorumluluk taşıdığını hatırlatan ve öğretmenlerin sorularına da cevap veren Prof. Dr. Böyükata, Bayındırhüyük’te okulda yapılan proje tabanlı çalışmaların takdire şayan olduğunu; TÜBTAK 4006 sonrası, proje çıktısı niteliğinde yapılan derleme çalışmalarının öğrenciler için çok güzel örnekler olduğunu belirtti.
Etkinliğin düzenlenmesine vesile olan Bayındırhüyük İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ahmet Erdem, çok verimli bir seminer olduğunu belirterek, çalışmalarını ilgiyle izledikleri ve daha önceki eğitim etkinliklerine katıldıkları Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın okula ziyaretlerinden dolayı çok memnun kaldıklarını ifade etti. Etkinliklere iştirak eden Çekerek İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeki Akkan, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın öteden beri fedakârca çaba sergilediğini, öğrencilerin köylerine gelen bir akademisyenden erken yaşlarda ders dinlediğini ve bunun son derece anlamlı olduğunu belirterek, kendisine teşekkür etti. Etkinlik sebebiyle, Ortaokulu Müdürü Ahmet Erdem ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeki Akkan tarafından, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya plaket takdim edildi.