Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat -2°C
Hafif Kar Yağışlı
Yozgat
-2°C
Hafif Kar Yağışlı
Paz -4°C
Pts -3°C
Sal -2°C
Çar 0°C

Böyükata;”Siz Hala İnanmıyor Musunuz?”

Anadolu’nun her bir köyü, ayrı bir güzelliğe sahiptir. Köy hayatının güzelliklerini taşıyan bir yerdir Çalatlı. Yozgat’ın yanı başında denecek bir mesafede şirince bir yer. Anadolu’da her bir köy, ayrı cevherler saklar. Her cevher dokunulmayı bekler. Yol açacak, yol gösterecek birini bekler, öylesi bir zamanı özler.

Böyükata;”Siz Hala İnanmıyor Musunuz?”
09.03.2021
1.440

Anadolu’nun her bir köyü, ayrı bir güzelliğe sahiptir. Köy hayatının güzelliklerini taşıyan bir yerdir Çalatlı. Yozgat’ın yanı başında denecek bir mesafede şirince bir yer. Anadolu’da her bir köy, ayrı cevherler saklar. Her cevher dokunulmayı bekler. Yol açacak, yol gösterecek birini bekler, öylesi bir zamanı özler.

Bu özlem masum bir duadır. Her çocuk için makbul bir dua, sürprizler getiren; tıpkı Çalatlı’daki çocukların duası gibi. Herkesin hayatında küçük dokunuşlar vardır. İşaret fişeği gibi bir çakış vardır. Çevre köylerden gelen çocukların birlikte eğitim aldığı bir okul var Çalatlı’da.

Bu okuldaki çocuklar özel bir gün yaşadı. Çalatlı’daki Hüseyin ve Saffet Coşkun İlkokulu/Ortaokulu, 8 Mart 2021 günü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal hocayı misafir ettiler. Ne güzel bir sürpriz.

Bu ziyaretle bir ilk yaşandı; “Bilim ve Teknoloji Haftası” kapsamında 8-14 Mart 2021 tarihleri arasında her gün farklı bir köy okulunda etkinliğe katılma kararı alındı. Bu kararın pek çok yönden özel anlamı var. Ülkemizde bilgi toplumunu oluşturmak, bilime, bilimsel düşünceye, gelişen teknolojilere ilgiyi çekmek için faaliyetlerin yer aldığı bir hafta. Bilgi, beceri ve üretim yeteneklerinin gelişmesine katkı verilmek isteniyor.

Hafta kapsamında ilk etkinliğin Yozgat’tan başlatılması, Yozgat çevresinde kırsalın güzellikleri arasında yaşayan köy çocuklarının eğitim gördüğü okullara yönelik olarak yürütülen öğretmen eğitimleri, bilim söyleşileri, “Köyde Okuma Etkinlikleri” gibi gönüllü faaliyetlere de değer katmaktadır.

Bu bağlamda, köy okullarının önemli avantajlarını ve sahip olduğu potansiyelleri görünür kılmaya çalıştığımız faaliyetler bakımından yetkin isimlerin, bilim insanlarının köye dair dokunuşlarını ve duyarlılıklarını çok önemsiyorum. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal hocamız bu ziyaretiyle, kırsalda oluşturmaya çalıştığımız bilim okuryazarlığı farkındalığına dönük çabalarımıza güç katan, sinerji sağlayan, motive eden, umut veren bir tavır ortaya koydu.

Prof. Dr. Hasan Mandal bir üst yönetici rolünün ötesinde, bir akademisyen ve bir öğretmen tutumuyla öğrencilerle bir araya geldi. Onlarla sohbet etti. Sorularına cevaplar verdi. “Bilim ve Teknoloji Haftası” içerisinde kırsalda eğitim gören öğrencilerle bir araya gelerek, bilimin toplum tabanına yayılması, bilim ve teknoloji okuryazarlığı farkındalığının artırılması, TÜBİTAK destek programlarının görünürlüğünün artırılması ve yaygınlaştırılması, yerelde yürütülen çalışmalara değer atfedilmesi yönlerinden de fayda sağladı. Çalatlı’yı ziyaret etme kararları ve sergiledikleri samimiyetleri takdire şayandır.

Temiz ve çevre dostu, daha medeni ve insani bir dünya inşasına hizmet edecek teknolojilerin inkişafı için bilimi, temel ilke, mantık ve yöntemleriyle geliştirecek bir neslin doğuşunun uzak olmadığına inanabiliriz. Fakat bu gayret ister, çaba ister, dert edinmeyi ister.

Anadolu’nun her köşesinden yeni Aziz Sancar, Fuat Sezgin, Oktay Sinanoğlu, Doğan Cüceloğlu, Ahmet Yüksel Özemre doğacak. Modern dünyayı anlayıp anlatacak Yunuslar, Akifler, Mevlanalar çıkacak. Kendi medeniyet köklerinden zamanın ötesine ışık tutacak Farabiler, İbni Sinalar, Ali Kuşçular, Akşemseddinler, Mimar Sinanlar çıkacak. Platon’dan, Galileo’dan, Hipokrat’tan, Aristo’dan haberdar gençler çıkacak. Leonardo da Vinci gibi, Erasmus gibi, Edison gibi, Tesla gibi insanlığın düşünce ve bilim serüveninde gözde isimler çıkacak.

Elbette çıkacak. Öğrenci, öğretmen, veli ve halkla buluştukça bu maya tutacak. Toplumun bütün tabakalarıyla ve her kesimiyle doğru buluşmalar yapıldıkça çıkacak. Anadolu’nun her köşesi buna gebe; Faraşlı’dan, Sarıköy’den, Bişek’ten, Kadıgüllü’den, Azapbaşlı’dan, Ahmet Fakılı’dan, Bayındırhüyük’den, Konuklar’dan, Yukarıyahyasaray’dan çıkacak. Türkiye’nin her köşesinden çıkacak. Öyle bir neslin şafak çizgisinde gölgeleri görünüyor.

Yeter ki ulaşalım onlara. Bu yolda adımını, adımlarımıza katan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal hocamıza teşekkür ederiz. Kendisini Çalatlı’da görmek çok güzeldi. Dünyasına dokunduğunuz yüzlerce öğrenciye, Çalatlı’dan da 177 öğrenciyi ekleyebilirsiniz. Geleceğin inşasına bir taş daha koydunuz. Biz bahtiyarız.

Gölgelerini izlediğimiz çocukların, volkan gibi patlayacağı, cehaleti, bilgisizliği, akıl dışılığı, mantıksızlığı kül edeceği günler yakındır. Bambaşka güzellikte bir dünyanın beklediği işleri yapacak yeni kuşakların Türkiye’de saklı olduğu ve bunu başaracakları açıktır. Bütün çocuklar gibi buna inanıyoruz. Ya siz büyükler? Siz hala inanmıyor musunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.