Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat -3°C
Hafif Kar Yağışlı
Yozgat
-3°C
Hafif Kar Yağışlı
Pts -2°C
Sal -2°C
Çar 0°C
Per 1°C

Yozgat Belediyesi Uluslararası Arabaşı Festivali Düzenleyecek(Video Haber)

Yozgat Belediyesi Uluslararası Arabaşı Festivali Düzenleyecek(Video Haber)
08.01.2020
2.364

Yozgat Belediye başkanı Celal köse Katıldığı bir Programda Yozgat’ın Tecilli Lezzeti Arabaşını Uluslararası Bir Şölenle Tanıtacaklarını Söyledi .

Köse ‘‘ Bundan sonraki sürecte inşallah Yozgatlı olupta dışarıda yaşayan tüm Yozgatlıları Bürokratlar Siyasiler ve iş adamlarımızı Yozgatımıza davet edip uluslararsı bir Arabaşı şöleni gerçekleştirmiş olacağız dedi”

Yozgat Arabaşısı

Arabaşı

Yozgat’a has, soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez en önemli yemeğidir “Arabaşı”. Yozgat uzun kış gecelerinde akşam yemeğinden sonra ve yatmadan önce yapılan sohbetler esnasında ikram edilen bir çeşit ara öğün yemeğidir. Bu sebeple yemeğin asıl adı “ara aşı” olmasına rağmen halk ağzında söylene söylene arabaşı şeklini almıştır. Malzeme olarak un, su ve tuz kullanılır. Çorbası içinse tavuk veya hindi eti kullanılır.

Arabaşı Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir? (12 kişiliktir)

Hamuru İçin: 

5 kg su 

650gr un 

5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynamaya bırakılır. Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip mikserle çarpılarak bulamaç haline getirilir. Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır. Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3-4 dakika daha kaynatılıp 40 cm’lik 2 adet siniye dökülüp soğutmaya terk edilir. 

Çorbası İçin: 

Tavuk veya Hindi eti (göğüs) 

5 kg su 

5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) 

2 kaşık salça 

1 kaşık pul biber 

150 ve 200 gr yağ 

Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur. Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir. İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır. Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir. Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur.

Kaynak: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.