AFAD, “Afetlerde Türkiye’nin ortak gücü” anlayışıyla, afet yönetimi faaliyetlerinin planlanması, hayata geçirilmesi, yönlendirilmesi ve koordine edilmesi noktasındaki çalışmalarını son yıllarda artırdı. Birçok kamu kurumu, meslek grubu ve vatandaş, afetle etkin mücadele için katıldıkları eğitimlerde AFAD ekiplerinin tecrübelerinden istifade ediyor.
Bu kapsamda, İstanbul AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nde hem işin uzmanlarına hem de gönüllülerine arama kurtarma eğitimleri veriliyor.
Olası afet bölgelerinde yapılması gerekenlerin anlatıldığı özel eğitimlerde, doğada kaybolmuş, sele kapılmış ya da bir yere sıkışmış kişilerin kurtarılması senaryoları da canlandırılıyor.
İşin profesyonellerinden eğitim alan kişiler, bazen enkaz altında ya da su kuyusunda sıkışan bir bedeni çıkarmayı öğrenirken, kimi zaman tırmanma kulesine tırmanıyor ya da enkaz bölgesinde sismik dinleme yapıyor.
27 Bin Kişiye Arama Kurtarma Eğitim Verildi
Doğal Afet Arama Kurtarma Eğitmeni Mustafa Kaya, yürütülen faaliyetler kapsamında 7’den 70’e herkeste afet bilinci farkındalığı oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
, Afet kadar yanlış müdahalenin de can kayıplarına yol açabileceğini belirten Kaya, afet eğitimi almamış kişilerde olası afet bölgelerinde yoğunluk oluşturmamalarını istedi.
Eğitimsiz kişilerin enkaz alanına düşünmeden girmesinin yanlış olduğuna vurgu yapan Kaya, bina tamamen çökmemişse artçı sarsıntıda binanın tamamen çökebileceğine ve kurtarma ekiplerinin de enkaz altında kalabileceğine işaret etti.
“1999’dan bu yana 27 bin kişiye arama kurtarma eğitim verildi. Enkaza doğru şekilde müdahale ne demek 27 bin kişiye aktarıldı.” diyen Kaya, bu kişilerin de çevresine bu bilgileri aktardığına değindi. Kaya, kentsel arama kurtarma eğitimlerinin5 hafta, hafif arama kurtarma eğitimlerinin ise 5 gün sürdüğünü dile getirdi. Enkazdan ilk çıkarılan kişilerin yüksek oranda eğitim almış yakınlarınca kurtarıldığını aktaran Kaya, geri kalanların profesyonel ekiplerce bulundukları yerden çıkarıldığını ifade etti.