Dolar 34,5702
Euro 36,2821
Altın 2.996,10
BİST 9.350,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 14°C
Çok Bulutlu
Yozgat
14°C
Çok Bulutlu
Cts -2°C
Paz -4°C
Pts -2°C
Sal -2°C

Böyükata ‘Çayıralan için dalya’

Böyükata ‘Çayıralan için dalya’
18.11.2020
1.244

Her köy okuluna ulaşmaya çalışan Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın başlattığı etkinliklere ilgi artarak devam ediyor. “Köyde Okuma Etkinliği” programının altıncısı 13 Kasım 2020 Cuma günü Çayıralan’ın Yukarı Yahyasaray Köyü’nde düzenlendi.

Çayıralan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün daveti üzerine Yukarı Yahyasaray İlkokulu öğrencileri ile buluşan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Ben de İbn-i Sina olabilirim” ve “Gözlem yaparım kayıt tutarım” başlıklı söyleşi ve aktivite gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TÜBİTAK’ın yayınlarından Meraklı Minik Dergisi, Yozgat Eczacı Odası’ndan temin edilen, çocuklarda ilaç ve toplum sağlığı konusunda bilinç oluşturmaya yönelik Türk Eczacıları Birliği yayını ile Kayseri’deki Çayıralan ve Köyleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği yanı sıra, eğitime gönül vermiş gönüllülerin katkılarıyla temin ettiği kitap ve kırtasiyelerden oluşan hediyeleri de okulla teslim etti.

“Ben de İbn-i Sina olabilirim”

Prof. Dr. Mustafa Böyükata, 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencileriyle “Ben de İbn-i Sina olabilirim” başlığı altında sohbet etti. Öğrencilerin kendilerine dağıtılan ve okula hediye olarak getirilen kitaplardan, öncü bilim insanlarının masal tadında hayat hikâyelerinin yer aldığı bol resimli kitaplardan kısa okumalar yapması sağlandı. Çocukların ilgiyle okudukları kitapları anlatmaya çalıştıkları gözlendi. Bilim insanlarının nelerle uğraştıkları ve nasıl çalıştıkları hakkında bilgiler verildi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, çocukların ilgi duydukları konularda sordukları sorulara da cevap verdi.

Aziz Sancar gibi Nobel Ödülü almış bir kişinin de köyde okuduğuna vurgu yapıldı ve İbn-i Sina’nın tıpta ortaya koyduğu çalışmalardan söz edilerek, günümüzdeki salgın hastalıklarla ilişkili bilgiler de veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, çocuklarda “Ben de İbn-i Sina olabilirim” düşüncesini oluşturmaya çalıştı.

Bilim okur yazarlığı konusunda farkındalık oluşturmaya dönük olarak yapılan etkinliğin, amaca ulaşma konusunda gidilen en net ve en kolay yöntem olduğunu ifade eden sınıfın öğretmeni ve Yukarı Yahyasaray İlkokulu Müdürü Hatun Yaşar, öğrenciler açısından bakıldığında kitaplardan öğrendikleri önemli insanlardan hareketle, hem o insanları daha fazla tanımış hem de zihinlerinde önemli işler veya bilime yakınlaşacak işler yapmaları konusunda fikir oluştuğunu belirtti. Müdürü Hatun Yaşar, daha sonraları da muhakkak görüşmek isteyeceklerini ifade ederek Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür etti.

“Gözlem yaparım kayıt tutarım”

Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Gözlem yaparım kayıt tutarım” başlıklı faaliyet için okulun birinci ve ikinci sınıfında eğitim gören öğrencileriyle bir araya geldi. Öğrenciler ilk etapta okul bahçesine çıkartılarak; çocukların çevrelerinde gördükleri, dikkatlerini ve ilgilerini çeken farklı nesneleri bulup onları incelemeleri istendi. Öğrencilere pastel boya ve boyama kitabı gibi çeşitli malzemeler hediye edildi.

Sonra çocukların buldukları o objeleri sınıflarına getirerek, o nesnelerin resimlerini yapmaları istendi. Çevrede gördükleri ve topladıkları buluntuları bilim insanı gibi kağıt üzerine aktardılar. Bu sayede araştırıp buldukları bulguları kayıt altına almış oldular. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, çocuklarla tek tek ilgilenerek, yaptıkları çalışmalar hakkında sorular sorarak bilgiler aldı.

Sınıfın Öğretmeni Özgür Kılıç, özgün düşünme, yaratıcı düşünme, sorgulama, yorum yapıp düşüncelerini aktarma gibi becerilerin geliştirilmesine katkı veren bir uygulama olduğunu belirterek; öğrencilerin proje geliştirmesi adına güzel bir çalışma olduğunu ifade etti.

Program süresince Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya eşlik eden Çayıralan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Akdoğan, program için okulda görev yapan öğretmenlere, uzun ve yorucu bir yolculuk olmasına rağmen, okula kadar gelerek öğrencilerle buluşan, onlara heyecan ve umut veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür etti.

“Çayıralan için dalya”

Etkinliklere ilişkin değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, etkinliklerin oldukça yerinde olduğunu ve çoğaltarak devam ettirmek gerektiğini belirterek, “Çayıralan çevresi benim yörem. Doğup büyüdüğüm ve ilkokulu okuduğum bu dağ köyleri bir bakıma benim özümdür. Geçtiğimiz aylarda Yahyasaray köyünden, bu okuldan, ilkokul 3’üncü sınıf öğrencisi Zümra Akbel evinde interneti olmadığı için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a mektup göndererek ihtiyaçlarını iletmiş ve mevcut durumu aktarmıştı. Zümra kızımız mektubunda, köyde internet olmadığını, dersleri takip edemediklerini iletmişti. Bu durum güzel bir duyarlılık örneği, bir bakıma sosyal girişimcilik örneği ve özgüvenli bir tutumdur. Çocuklarımızı böyle yetiştirmemiz gerekir. Bugün Zümra Akbel’in de sınıfında olmak ve onlarla ders yapmaktan mutlu oldum” dedi.

Ayrıca önceki yıllarda da Çayıralan’da öğretmenlere proje konulu eğitim seminerleri vermiş olan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, geçtiğimiz eğitim öğretim yılı içerisinde ilçedeki liselere ziyaret gerçekleştirip, öğrenci ve öğretmenlere yönelik seminerler verdiğini hatırlatarak, “İçinde bulunduğumuz dönemde Çayıralan İçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı bütün ilkokul ve ortaokullara gitme fırsatım oldu. ‘Çayıralan için dalya’ diyebiliriz. Bu beni mutlu ediyor. Fakat yeterli görmüyorum. Devam etmeli, geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Bu benim tek başıma üstesinden gelebileceğim bir iş değildir.

Benzer etkinlikler sebebiyle geçtiğimiz süre içerisinde takdir, tebrik ve desteklerini bildiren herkese çok teşekkür ederiz. ‘Köyde Okuma Etkinlikleri’ kapsamında köy okullarında çocuklarla ‘Bilim Okur Yazarlığı’ yolunda küçük söyleşiler yapmak ve öğretmenlerimizle de seminerler gerçekleştirmek bizim yükümlülüğümüz ve milletimize borcumuzdur. Bu vesileyle telefon, e-posta ve sosyal medya aracılığıyla birçok takdir ve tebrik mesajları da alıyoruz. Bu cümleden olmak üzere, şahsımla fikirlerini paylaşan pek çok üst düzey bürokrat, siyasetçi, akademisyen, medya mensubu ve STK yöneticileri ile konuya duyarlılık gösteren bütün dostlara teşekkür ederim” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.