“Köyde Okuma Etkinliği” programları Yozgat dışına taştı.
Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın başlattığı ve gönüllü olarak yürüttüğü çalışmalar, Yozgat dışından yoğun ilgi görüyor.
Çankırı İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk’ün daveti üzerine Prof. Dr. Mustafa Böyükata 7 Ocak 2022 Cuma günü Kızılırmak ilçesi Yukarı Alegöz Köyü’nde ve Ilgaz ilçe merkezinde düzenlenen etkinliklere katıldı. Gün boyunca kendisine eşlik eden Ar-Ge çalışanları ile de bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
“Yukarı Alegöz’den de Ali Kuşçu çıkar”
Yukarı Alegöz Şehit Adem Ballı İlkokulu’nda gerçekleştirilen “Köyde Okuma Etkinliği” isimli program kapsamında, “Yukarı Alegöz’den de Ali Kuşçu çıkabilir”, “Ben de yaparım” ve “Köyde Proje Yapmak” başlıkları etrafında düşüncelerini paylaşan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öğrencilerin motivasyonlarını artıran ve heyecan uyandıran bir yaklaşım sergiledi. Öğretmen ve öğrenci velilerinin de yer aldığı buluşmada hedef gruplarla ayrı ayrı iletişime geçerek öğrencilerin seviyesine uygun bilgiler aktaran Prof. Dr. Mustafa Böyükata, halka yönelik yaptığı değerlendirmelerde ise eğitimin topyekûn herkesi ilgilendiren bir konu olduğunu ortaya koydu ve nitelikli bireyler yetiştirmenin önemini vurguladı.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Eski ezberleri bozmak ve eğitime dönük yeni yaklaşımlar geliştirmek zorundayız. Köy okullarında var olan avantajlı yanları çok iyi değerlendirmenin yollarını bulmalıyız. Bu çok kolay ve farkında olmaya bağlı bir konudur” dedi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Köy Muhtarı Dursun Bulut ve halkın okula duyarlılıklarının sevindirici olduğunu da ifade etti.
Programda, öğrencilere dağıtılmak ve okulda değerlendirilmek üzere, eğitim öğretim faaliyetlerini destekleyici yönde; TÜBİTAK yayınlarından Bilim Çocuk Dergileri, TRT Genel Müdürlüğü yayınlarından TRT Çocuk Dergisi, Türk Eczacıları Birliği’nin Gürbüz Eczanede yayını, Kayseri Bilim Merkezi’nin Günlük Hayatımızda Bilim yayını, eğitim materyalleri ve kitaplardan oluşan hediyeler de teslim edildi. Katkılarından dolayı, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, İsler Yayınları sahibi Mehmet İşler ve CEO’su Emir Çetinkaya, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Kocaçalışkan ve Yunus Emre Arvas, Kâşif Çocuk Yayınları İmtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Şehit Şükrü Ceylan’ın ailesi, Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Eczacı Arman Üney ve Eczacı Mehmet Ali Çakır, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Dr. İbrahim Erdoğan, Pazarören Mezunları ve ODTÜ Mezunları ile eğitime destek veren bütün gönüllülere gıyabında teşekkür edildi.
Etkinliğe ilişkin yapılan değerlendirmelerde Yukarı Alegöz Şehit Adem Ballı İlkokulu Müdürü Mustafa Çendek, akademik kariyerinin en üst basamağındaki bir öğretim üyesi olarak istese üniversitedeki odasında sıcak kahvesini içerek oturabilecekken; çıkıp bir köy okuluna vakit ayırmasının değerli bir gaye olduğunu ortaya koyarak, “Ziyaret, öncü olabilecek insanların daha gayretli olmalarını sağlamak bakımından ülkede öğretmenlik mesleğinin ne kadar önemli bir meslek olduğunu bize tekrardan hatırlatmaktadır. Prof. Dr. Mustafa Böyükata hocamız bunca yoğunluğun arasında bu çalışmaları yapıyorsa bizlerin daha gayretli olması gerekir” dedi. Müdürü Mustafa Çendek, özellikle köy okullarında imkânların kısıtlı olduğunu sansak dahi aslında tam aksine çok fazla olduğunu anlamalarını sağlayan Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın verdiği etkileyici örneklerin kendilerinde yeni bir heyecan ve istek oluşturduğunu ifade etti.
Programa iştirak eden Kızılırmak İlçe Milli Eğitim Müdürü Selamettin Tunç, Prof. Dr. Mustafa Büyükata’nın anasınıfı öğrencileri ile başlayan, ilkokulun bütün sınıfların bütün sınıflarından öğrenciler ve veliler ile bir araya gelerek az, öz ama değerli söyleşiler yapmasını ve dokunuşlarda bulunmasını çok değerli bulduğunu ortaya koyarak, “Prof. Dr. Mustafa Büyükata, Ali Kuşcu’dan başlayıp Harezmi, Cezeri ve günümüz bilim insanı Aziz Sancar ve Rahmetli Fuat Sezgin ile öğrencilerimize hedefler gösterdi. Öğrencilerimiz içinden Biliminsanları çıkabileceğini kendi hayatından örneklerle açıkladı. Eğitim ve öğretimle ilgili can alıcı bir sohbet yaptı. Velilerimize çocukları desteklemenin, yetenekleri geliştirmelerinin öneminden bahsetti. İnsanların özellikleri ile ilgili tanımlamalar da yaparak zihinlerde tat bırakan bir söyleşi gerçekleştirildi” dedi. Ayrıca çocukların yaşına ve seviyelerine uygun kitaplardan hediyeler ile öğrencilerin gönlünde taht kurduğunu belirtip, Prof. Dr. M. Büyükata’ya teşekkür etti ve farklı zamanda bir araya gelip, eğitimcilerle buluşturmak ve eğitim üzerine deneyimlerinden faydalanmak istediklerini söyledi.
“Hayalin Varsa Yorulmaya Değer”
Aynı gün öğleden sonra Çankırı’nın Ilgaz ilçesine geçerek, Ilgaz Belediyesi Kültür Merkezi Çok Amaçlı Gösteri ve Konferans Salonu’nda Ilgaz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Koordinatörlüğünde ve Ilgaz Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen seminerde konuşan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Hayalin Varsa Yorulmaya Değer” başlığı etrafında canlı ve aktif bir seminer verdi.
Çankırı İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk’ün de iştirak ettiği ve yaptığı kısa açış konuşması ile başlayan programda, ilçedeki ortaokul 7. sınıf öğrencilerine hitap eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, fizik ve kimya bilimlerinden temel konulardan örneklerle yola çıkarak, günümüzün ileri teknoloji ürünlerinin ortaya çıkış hikayeleriyle ilgili öğrencilerde farkındalık oluşturdu ve merak uyandırdı.
Öğrencilerin kişisel gelişimlerine, yeni gelişmeleri fark etmelerine, dünyayı ve yeni küresel oluşumları doğru okumalarına, ortak akıl çerçevesinde gerçekleştirilen bilimsel ilerlemelere ilişkin düşündürücü sorular sorarak bilgiler paylaşan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, inovasyon gibi güncel ve yeni kavram ve terimlere de değindi. Ele aldığı konularla ilgili günlük hayattan ve tarihten önemli şahsiyetlerden örnekler vererek öğrencilere aktardı. Öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya öğrencilerin yoğun bir ilgi gösterdiği gözlendi.
Programa ilişkin yaptığı değerlendirmede Ilgaz Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu Müdürü Nurettin Bekiroğlu, ”Öğrencilerimizin acaba yine sıkıcı bir sunum mu olacak diye geldikleri seminerden, keşke biraz daha sürseydi diye ayrıldılar. Eğlenceli ve aynı zamanda da öğrencilerimiz için yeni ufuklar açan bir buluşma oldu. Öğrencilerin özgüvenli bir şekilde kendilerini ifade edip fikir ürettikleri ve düşüncelerini keyifle paylaşabildikleri bir hatıraları oldu” dedi ve bu etkinlikle birlikte öğrencilerin büyüdüklerinde ne olacaklarını değil de ne yapacaklarını düşünmeye başladıklarının altını çizdi.
Ilgaz İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Bahçeci,”Prof. Dr. Mustafa Böyükata bir bilim insanı olarak ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin seviyesine uygun bir yolla ve öğrencilerin etkin katılımını sağlayarak uzun süreli bir program gerçekleştirdiğine şahitlik ettik. Kendisi değerlerimizi yaşayan, yabancı dil bilen, dünyayı dolaşan, öğrencilerimize özgüven kazandıran bir portre oluşturdu” dedi ve öğrencilerle tekrar buluşturmak istediklerini belirterek teşekkür etti.
Çankırı İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk, gerçekleştirdikleri programın önemine değinerek, öğrencilerin bilimsel süreçler içerisinde daha fazla yer alabilmelerinin önemine vurgu yaptı ve “Proje çalışmaları içerisinde yer almalarının ödül almaktan daha öncelikli ve önemli bir konu olduğunu bilmeliyiz. Öğrencilerin kendi ilgi alanları ve yeteneklerini açığa çıkartıp geliştirmeleri için fırsatlar sunmaya devam etmeliyiz” dedi ve gün boyu süren etkinliklerde faydalı bilgiler paylaşıldığını ortaya koydu.
Program sonunda Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür edildi ve Ilgaz Belediye Başkanlığınca yaptırılan plaket ile yöreyi tanıtıcı sembolik hediye kendisine takdim edildi.