Site icon Yozgat Ses Haber

Çakır;Çekerek Nehri Projesi İsdihdama Yönelik İşlevsel Bir Proje

Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Fizibilite Etüdü ve Çevresel & Sosyal Değerlendirme Çalışmaları başladı.“Ulusal Havza Yönetim Stratejisi” ile belirlenen 25 Ulusal Nehir Havzasından birisi olan “Yeşilırmak ve Kızılırmak Havzalarında” bulunan Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi’nde ilk adım atılıyor.

Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi”saha incelemeleri sonrası bir açıklama yaptı.

Çakır ”Hemşehrimiz, Gururumuz, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay beyefendinin bizzat takip ettiği “Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi” saha inceleme çalışmalarını yürütecek olan ekibi ilimizde ve ilçemizde ağırladık.
Yozgat’ta 8 ilçe (Merkez, Sorgun, Aydıncık, Çekerek, Kadışehri, Akdağmadeni, Saraykent, Çayıralan), Çorum’da 2 İlçe ( Alaca ve Ortaköy), Tokat’ta 3 ilçe (Artova, Sulusaray ve Yeşilyurt), ve Sivas’ta 1 ilçeyi (Yıldızeli) kapsayan proje sahasında toplam 14 ilçe ve 480 köyün yer aldığı Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi toplam 876.551 hektar alanı kapsıyor.
Toplantıda, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, Daire Başkanı Ertan Birdal, FAO Türkiye Temsilcisi Ayşegülsel Işık, FAO Avrupa Komisyonu Genel Sekreteri Ekrem Yazıcı proje hakkında bilgiler verdi.

Dünya Bankası Tarafından Desteklenecek.


Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi hakkında Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı’na sunum yapıldıktan sonra, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Çekerek Projesinin dış kaynaklı bir proje olması talebi iletilmiş, ilgili Bakanlığın yazışmaları çerçevesinde Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (Dünya Bankası) ile görüşmelere başlamıştı. Dünya Bankası da prensipte Çekerek Havzası’nda önerilen projeyi desteklemeye açık olacaklarını belirtimişti.
Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Ve Tarım Örgütü (FAO) arasında var olan anlaşma çerçevesinde “Tek Taraflı Güven Fonu (UTF-Unilateral Trust Fund) Sözleşmesi yapılarak “Fizibilite Etüdü” ve “Çevresel ve Sosyal Paket” hazırlıklarına başlanılması için proje sahasında incelemeler başlatıldı.
Teknik ekiple birlikte ilçemizde arazi incelemesi, Muhtarlarımızla istişare ve projenin geneli ile ilgili görüş ve önerilerde bulunduk.
İlçe olarak beklentimiz yüksek olup Çekerek Havzası Projemizle, havzada bulunan yerel halk ile beraber çalışıp, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, su kirliliğinin azaltılması, gelir getirici faaliyetlerle geçimin iyileştirilmesi sayesinde çevresel muhafaza ve fakirliğin azalmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktayız.
Projemizle Tabi kaynak bozulumunun önüne geçmek. Sel, taşkın, derelerde kirliliğin önlenmesi. Toprak muhafaza, ağaçlandırma, rehabilitasyon, mera ıslahı, tarımsal teraslar. Gelir getirici faaliyetleri desteklemek. Küçük ölçekli sulama altyapısının geliştirilmesi ile sulu tarım alanlarının arttırılması. Meyve bahçesi, sera kurulumu, arıcılık, bal ormanları tesisi. Canlı hayvan desteği, hayvan barınaklarının iyileştirilmesi. Güneş enerjili su ısıtma sistemleri, ısı yalıtımı. Doğal trüf alanlarının tespiti, envanterinin yapılması, doğal trüf ormanları ve yapay trüf bahçeleri tesisi. Mesire yerleri tesisi. Lavanta, kekik vb. dikimleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretiminin arttırılması ve ORKÖY kredileri ile işletme tesisleri kurulması planlanmaktadır.

Köyden Kente Göçü Önleyecek.


Yerelde Kalkınma hamlelerimizin en önemli projelerinden olan Çekerek Havzası Rehabilitasyonu bölgemizde yaşayan insanların istihdamına yönelik işlevsel bir proje olup köylerden kentlere göçleride önleyecek kapasitede bir projedir.
Gerek Yozgat için gerekse Çekerek için her zaman bizim yanımızda olan ve bizzat projeleri yakından takip ederek gerçekleşmesini sağlayan Cumhurbaşkanı Yardımcımıza çok teşekkür ediyorum.
Her zaman diyorum, yineliyorum.Birlikte BAŞARACAĞIZ!Birlikte BÜYÜYECEĞİZ” dedi.

Exit mobile version