Çekerek Bilim Söyleşileri etkinliği düzenlendi
Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata köylerde yürüttüğü etkinliklerin benzerini ilçelerde de düzenlemeye başladı. Geçen yıl köylerde başlattığı etkinliklerde, metaforik başlıklar etrafında gittiği okullarda öğrenci, öğretmen ve halkın ilgisini üzerinde toplayan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, yürütmekte olduğu gönüllü faaliyetlerden “Köyde Okuma Etkinliği” ile de farklı bir bakış açısı ortaya koydu. Köylerden taşımalı eğitim yoluyla çocukların geldiği ilçelerdeki okulları da ziyarete başlayan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Çekerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün daveti üzerine, Şehit Hüseyin Kayacı İmam Hatip Ortaokulu ve Şehit Sadık Nazlı İlkokulu’nun bulunduğu binada “Çekerek Bilim Söyleşileri” başlıklı etkinliği 6 Kasım 2020 Cuma günü gerçekleştirdi.
Okulun 5’inci sınıf öğrencileriyle “Çekerek’ten de Lagari Hasan Çelebi çıkabilir”, 8’inci sınıf öğrencileriyle “Ben de yaparım” ve öğretmenlerle “Proje Fikri Geliştirme Eğitim Semineri” başlıkları etrafında buluşmalar gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TÜBİTAK’ın yayınlarından Meraklı Minik, Bilim Çocuk ve Bilim Teknik Dergileri, Yozgat Eczacı Odası’ndan temin edilen, çocuklarda ilaç ve toplum sağlığı konusunda bilinç oluşturmaya yönelik Türk Eczacıları Birliği yayını ile üç dönem Tekirdağ Milletvekilliği yapmış olan eski Valilerimizden Tevfik Ziyaeddin Akbulut, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi eski Rektörü Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Acer, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Başkan Yardımcısı Kadim Budak, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesi Hakimi Harun Dinç, İstanbul’da Şehit Mehmet Yılmaz İlkokulu’nda Müdürlük yapan Yavuz Yılmaz ve eğitime gönül vermiş gönüllülerin katkılarıyla temin ettiği kitap ve kırtasiyelerden oluşan hediyeleri de teslim etti.
Öğrencilerle yaptığı söyleşilerde Prof. Dr. Mustafa Böyükata, kısa okumalar yaparak biliminsanlarının dünyasına dair; onların merak ve hayallerine dönük çalışmalarına, çalışmalarıyla nasıl öncü insanlar olduklarına ve efsaneleştiklerine dair bilgiler verdi. “Bilim Okur Yazarlığı” konusunda farkındalık oluşturmaya çalışan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, çocuklara TÜBİTAK’ın “Bilim Teknik” ve “Bilim Çocuk” dergilerinden de hediye etti. Çocukların ilginç buldukları konularda konuşmaları için onlara fırsat verildi ve devamında güncel dijital teknolojiler hakkında tartışma açıldı. Nesnelerin internetinin yaşanacağı bir döneme girildiği belirtilerek, kullanılan araçlardaki teknolojik dönüşümlerden örnekler verildi. Bilimin ve aklın iyi kullanılmasının farkına varılacak biçimde seyreden toplantıda, çocukların ilerde neler yapabilecekleri ve yapmak istedikleri konusunda merakları uyandırılarak, hayallerini paylaşmaları istendi. Öğrencilerin, “uçan ev”, “görünmez araba”, “elektrikli traktör geliştirme”, “uçan kaykay”, “görünmezlik kostümü”, “akıllı kalem”, “beyin kapasitesini tam kullanmaya yönelik çalışma”, “ezberlemeyi kolaylaştıran bir şey yapma” ve “hafıza cihazı” gibi ilginç hayallerini paylaştığı gözlendi. Etkinlikleri izleyen öğretmenler tarafından yapılan değerlendirmede, özellikle fen konularında desteklenmeye gerek olduğu düşünülen öğrencilerin, hayallerini, ne olmak istediklerini, ne yapmak istediklerini ifade edişleri karşısında, her şeyin akademik başarıdan ibaret olmadığının anlaşıldığı ifade edildi. Derslerde onları ilgi alanlarına yönlendirici çalışmaların yapılması gerektiğinin altı çizildi. Etkinlik sayesinde Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın çocuklarla buluşturulmasının ne denli yerinde olduğu ve önemi vurgulandı.
Öğretmenler ile de bir araya gelerek, proje fikri geliştirme konusunda bilgiler paylaşan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, her öğretmenin doğup büyüdüğü, eğitim aldığı ve daha önce bulunduğu şehir ve bölgelerden edindikleri birikimleri görev yaptıkları yerlere yansıtması gerektiğini hatırlattı. Bu çalışmaları proje tabanlı yürütmenin, görünür hale getirmenin, okullarda kurum hafızası oluşturmanın, kalıcılık ve süreklilik açısından önemine değindi. Her öğretmenin, öğrencilerine, okuluna ve çevreye dair hayalleri olmasından söz eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öğretmenlik mesleğinin fedakarlık olduğunu hatırlattı. “Köy Koleji” anlayışı ile ilgili düşüncelerini paylaşarak, bunun geliştirilmeye açık bir düşünce olduğuna değindi. Aynı ortamda bulunan ortaokul ve ilkokul öğretmenlerinin sorularına da cevaplar vererek, proje fikri geliştirme teknik ve taktiklerini etkileşimli bir yolla anlattı. TÜBİTAK destek programları, Erasmus+ programları, kalkınma ajansları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının destek programlarını takip etmelerini önerdi. Proje desteği almak için başvuru yapılacak yerin terminolojisini ve başvuru süreçlerindeki uygulama biçimleri de önceden bilmek gerektiğini hatırlattı. Gelen sorulara da ayrıntılı şekilde cevap veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, raporlama ve bir rapor yazımında ne gibi inceliklere dikkat edilmesi gerektiği konusunda örnekler vererek bilgiler aktardı.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata ilçede bulunduğu süre içerisinde kendisiyle yakından ilgilenen Çekerek İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeki Akkan ile birlikte Çekerek Kaymakamı Hüseyin Kaptan’ı ziyaret ettiler. Faydalı geçen görüşmede Prof. Dr. Mustafa Böyükata bölgede daha önce yaptığı çalışmalardan bahsederek kendisine bilgi verdi. Çekerek Kaymakamı Hüseyin Kaptan hem görüşmeden hem de Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın özverili çalışmalarıyla verdiği katkılardan dolayı kendisine teşekkür etti.
Gün boyu süren etkinliklere zaman zaman iştirak eden Çekerek İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeki Akkan, programın düzenlenmesine ev sahipliği yapan Şehit Hüseyin Kayacı İmam Hatip Ortaokulu ve Şehit Sadık Nazlı İlkokulu Müdürü Murat Özcan ve öğretmenler katkıları sebebiyle Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür ettiler.