Site icon Yozgat Ses Haber

Çekerek Nehri Havzasında İlk Adım

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın bizzat takip ettiği “Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi” saha inceleme çalışmaları 22 Temmuz Çarşamba günü başlıyor.

Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Fizibilite Etüdü ve Çevresel & Sosyal Değerlendirme Çalışmaları başlıyor.


“Ulusal Havza Yönetim Stratejisi” ile belirlenen 25 Ulusal Nehir Havzasından birisi olan “Yeşilırmak ve Kızılırmak Havzalarında” bulunan Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi’nde ilk adım atılıyor.
Yozgat, Çorum, Sivas ve Tokat illeri içerisinde kalan bölgede gerçekleştirilecek proje için Orman Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Ve Tarım Örgütü (FAO)’nün temsilcileri tarafından 22-24 Temmuz tarihleri arasında toplantılar düzenlenecek.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın bizzat takip ettiği “Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi” saha inceleme çalışmaları 22 Temmuz Çarşamba günü Yozgat Valisi Ziya Polat’ı ve Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse’yi ziyaretle başlayacak.

Proje Sahası 876.551 Hektar.


Yozgat ve Tokat’a yapılacak inceleme ziyaretinde arazi incelemesi, projeden etkilenen taraflarla görüşülmesi, projenin geneli ve alt projeler konusunda tarafların bilgilendirilmesi, görüş ve önerilenin alınması planlanıyor. Yapılacak çalışmalar sonucunda tüm tarafların mümkün olduğunca mutabık kalması ve muhtemel şikayetlerin azaltılması hedefleniyor.
Yozgat’ta 8 ilçe (Merkez, Sorgun, Aydıncık, Çekerek, Kadışehri, Akdağmadeni, Saraykent, Çayıralan), Çorum’da 2 İlçe ( Alaca ve Ortaköy), Tokat’ta 3 ilçe (Artova, Sulusaray ve Yeşilyurt), ve Sivas’ta 1 ilçeyi (Yıldızeli) kapsayan proje sahasında toplam 14 ilçe ve 480 köy yer alıyor. Proje sahası ise 876.551 ha bir alanı kapsıyor.

Porje nasıl hayat buldu.


İlk olarak 1 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında Yozgat’ta yapılan toplantının ardından 7 Ocak 2020 tarihinde Yozgat Valiliğinde dört ilin Tarım Orman İl Müdürlükleri, Orman Bölge Müdürlükleri, DSİ Bölge Müdürlükleri ve İl Özel İdareleri tüm paydaş kurumlarının katılımıyla proje hakkında bilgilendirme yapılmıştı.


Proje Koordinatörü Orman Genel Müdürlüğünce Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi hakkında Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı’na sunum yapıldıktan sonra, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Çekerek Projesinin dışkaynaklı bir proje olması talebi iletilmiş ilgili Bakanlığın yazışmaları çerçevesinde Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (Dünya Bankası) ile görüşmelere başlamıştı. Dünya Bankası da prensipte Çekerek Havzası’nda önerilen projeyi desteklemeye açık olacaklarını belirtilmişti.
Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Ve Tarım Örgütü (FAO) arasında varolan anlaşma çerçevesinde “Tek Taraflı Güven Fonu (UTF-Unilateral Trust Fund) Sözleşmesi yapılarak “Fizibilite Etüdü” ve “Çevresel ve Sosyal Paket” hazırlıklarına başlanılması için sözkonusu ziyaret planlandı.

Exit mobile version