Dolar 34,4815
Euro 36,2247
Altın 2.960,42
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 10°C
Hafif Yağmurlu
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cum 14°C
Cts -2°C
Paz -3°C
Pts -3°C

Konuklar’dan da Aziz Sancar çıkabilir

Konuklar’dan da Aziz Sancar çıkabilir
25.10.2020
2.495

Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın öncülük ettiği “Köyde Okuma Etkinliği” programının dördüncüsü Çayıralan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Konuklar İlkokulu ve Konular İmam Hatip Ortaokulu’nda okuyan öğrencilere yönelik olarak 23 Ekim 2020 günü gerçekleştirildi.

Çevredeki köylerden; Kaletepe, Günyayla, Menteşe, Külekçi, Alidemirci ve Karakışla Köyleri ile Konuklar Kasabasındaki çocukların birlikte eğitim gördüğü okulda heyecanlı ve unutulmaz bir gün yaşandı.

Konuklar İmam Hatip Ortaokulu Müdürlüğü’nün daveti üzerine, Prof. Dr. Mustafa Böyükata “Konuklar’dan da Aziz Sancar çıkabilir” ve “Ben de yaparım” başlıkları etrafında farklı öğrenci grupları ile kısa okumalar yaptı ve onların ilgileri doğrultusunda kısa söyleşiler gerçekleştirdi. Öğretmenlere yönelik olarak da “Proje Döngüsü Yönetimi Eğitim Semineri” gerçekleştirerek, bilgi ve birikimleri paylaştı.

Okullara hediye kitaplar götürmeye çalışan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TÜBİTAK’ın yayınlarından Meraklı Minik, Bilim Çocuk ve Bilim Teknik Dergileri, Yozgat Eczacı Odası’ndan temin edilen, çocuklarda ilaç ve toplum sağlığı konusunda bilinç oluşturmaya yönelik Türk Eczacıları Birliği yayını ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Ünal Yümün, Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Coşkun, Yozgat Bozok Üniversitesi Strateji Daire Başkanı Alparslan Doğan, İstanbul’da Şehit Mehmet Yılmaz İlkokulu’nda Müdürlük yapan Yavuz Yılmaz ve eğitime gönül vermiş gönüllülerin katkılarıyla temin edilen kitaplardan hediyeler de götürdü.

İlkokul öğrencilerini sınıflarında ziyaret ederek onlara ilgilerini çekecek dergiler hediye eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, gün içerisinde gerçekleştirdiği buluşmalarda farklı sınıflardaki öğrencilerden oluşan gruplarla yaptığı söyleşilerde, kısa okumalar yaparak bilimin ve biliminsanlarının dünyasına bir yolculuk başlatılarak, “Bilim Okur Yazarlığı” konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştı. Öğretmenler ile de bir araya gelerek, proje fikri geliştirme konusunda pratik ve faydalı bilgiler paylaştı.

“Konuklar’dan da Aziz Sancar çıkabilir”

Prof. Dr. Mustafa Böyükata, 5’inci ve 6’ıncı sınıf öğrencileriyle “Konuklar’dan da Aziz Sancar çıkabilir” başlığı altında sohbet etti. Okulun bahçesinde kısa okumalar yapıldı. Öğrenciler bilime yön vermiş biliminsanlarının kısa hayat hikayelerinin yer aldığı kitaplardan okudukları kısımlardan paylaşımda bulundu. Öğrencilerin merak ettikleri konualrda sordukları sorulara cevap verildi. Biliminsanı olmak için üniversiteyi bitirdikten sonra Doktora derecesi olmak gerektiğini yani bir alanda uzmanlaşmak gerektiğini anlatan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Aziz Sancar’dan da bahsederek; O’nun hangi eğitim süreçlerinden geçtiğini söyleyerek; halen ABD’de çalışmalara devam ettiğini belirtti. Aziz Sancar’ın Mardin’den başlayan eğitim hayatının Konuklar’da okuyan çocuklarınkinden çok farklı olmadığını hatta daha kısıtlı olduğunu hatırlatarak, azminin ve çalışkanlığının sonucunda Nobel Ödülü almaya hak kazandığını ifade etti. Çocukların okuma şevki ve söyleşiye katılma isteklerinin yüksek olduğu buluşmada, öğrencilere “Bilim Çocuk” dergileri de hediye edildi.

“Ben de yaparım”

Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Ben de yaparım” başlığı etrafında 7’inci ve 8’inci sınıflarda okuyan öğrencilerle yaptığı buluşmada, öğrencilere TÜBİTAK’ın “Bilim Teknik Dergisi” dağıtarak, kısa incelemeler yaptırdı. Çocukların inceledikleri dergiden hareketle ilgiç buldukları kısımları ifade etmeleri istendi. Elementlerin periyodik tablosu üzerinden de bahis açılarak bölgedeki mermer ocaklarından ve yer altı kaynaklarımızın öneminden kısaca bahsedildi. Düşünmeleri yönünde tahrik edilen öğrencilerin, ilginç sorular sormaya başladıkları ve hayallerini ortaya çıkardıkları görüldü.

Öğrencilerin ileride “Ben de yaparım” diye düşündüklerinin neler olduğunu ifade etmeleri istendi. “Havada duran araba yaparım”, “insanların beyninden kötü düşünceleri kaldıracak bir şey yaparım”, “başka başka enerji kaynakları ile çalışan araçlar yaparım”, “yeni bir gezegene giderim”, “beyin cerrahı olup, o konularda yeni şeyler yaparım” gibi ilginç düşünceler ortaya koyan öğrencilerin gelecek üçün umut veren bir tutum sergilediği gözlendi. Etkinliklere ilişkin görüşlerini aktaran öğretmenlerden bazıları, örgencilerde farklı düşünme, özgün, orijinal ve cesur olma, düşünülmeyeni düşünme yani metabilişsel düşünebilmelerini özendirme, matematiğin bilimin dili ve hayatın ayrılmaz parçası olduğunu görme, tarihimizde ve günümüzde gurur duyulmaya değer biliminsanları olduğunu fark etme ve bu değerleri tekrar hatırlatma bakımında çok faydalı olduğunu belirtti. Öğrencilerin farkı bir pencereden, farklı bir dünyadan bakmasını sağlayacak nitelikte bir ortam oldu diyen bir öğretmen, bilimle ilgili konular ile öğrencilerin farklı bir bakış açısı kazanabileceğini yakalamamıza da imkân tanındığını belirtti.

“Proje Döngüsü Yönetimi Eğitim Semineri”

Konuklar’da bulunan ortaokul ve ilkokul öğretmenleri yanı sıra ilçedeki diğer okullardan da gelen katılımcılar ile gerçekleştirilen “Proje Döngüsü Yönetimi Eğitim Semineri” kapsamında proje hazırlama ve uygulama konularında teknik bilgiler verildi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, proje fikri geliştirme konusunun önemine odaklanarak, bu bağlamda ne gibi stratejiler izlenebileceğini aktardı ve deneyimlerini paylaştı. Pratik bilgilerin verildiği bu oturumda, katılımcılar küçük gruplara ayrılarak bulundukları yöreye ilişkin, üzerinde çalışılmaya değer gördükleri konular ve gözlemleri ışığında proje fikri geliştirmelerini istedi.

Gruplar beyin fırtınası yaparak kısa bir uygula çalışması gerçekleştirdi. TÜBİTAK destek programlarından bahseden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TÜBİTAK 4006 programının ortaokullar için iyi bir fırsat olduğunu hatırlatarak, yüksek lisans yapmış bir öğretmenimizin TÜBİTAK 4004 programında proje yürütücülüğü yapabileceğini anlattı. Köy okullarında var olan potansiyellere de değinen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, çocukların iyi gözlenmesi gerektiği, onların proje faaliyetlerine aktif katılımına özen gösterilmesinin ve bu faaliyetlerde yer almasının ödül almaktan daha önemli olduğunu örnekler ile açıkladı. “Köy Koleji” anlayışından da bahseden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, köy okullarında görev yapan öğretmenlerin avantajlarına değindi. Birebir eğitim yapılabildiğini ve çevre şartları ile imkanlarının genişliğini ifade etti. Zamanın verimli kullanılması gereken bu okullarda hayalini gerçekleştirmek isteyenler için önemli fonlar olduğunu hatırlattı. Gideceği okula ve çevresine dair bir fikri olan öğretmenlerin meslek hayatı boyunca daha mutlu olacağını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, toplumda, çevrede, okulda olumlu bir değişim oluşturmak öğretmenin temel vasfı olması gerektiğini vurguladı. Katılımcılar tarafından proje eğitiminde aşama aşama proje döngüsünün zihinlerde oluşmasının sağlandığını; hangi aşamalardan geçildiğini, bir projeyi öneren kişinin bir yüzünü gördüğünü fakat değerlendirmenin ve arka planda neler olduğunun, nelere dikkat edildiğinin de bilinmesi gerektiğinin ortaya koyduğu ifade edildi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın kendilerini onurlandırdığını ifade eden öğretmenler, seminer için ayrılan sürenin kısa olduğunu belirttiler.

Etkinliğin düzenlenmesine ev sahipliği yapan Konuklar İlkokulu / Konuklar İmam Hatip Ortaokulu Müdür Vekili Meryem Arısan, çok verimli bir seminer olduğunu belirterek, bu tür faaliyetlerin tekrarlanması ve devam ettirilmesinin yerinde olacağını ifade etti.

Kendiside bir eğitimci olan, Konuklar Belediye Başkanı Muammer Çetin, okulda görev yaptığı dönemlerde yaptığı çalışmalardan ve okulun geçmişinden bilgiler vererek, hem öğretmenler, hem de bu güzel etkinliklerin düzenlenmesine özcülük eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür etti.

Etkinliğin düzenlenmesine vesile olan Çayıralan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Akdoğan, bu tür etkinlikleri yaygınlaştırmak istediklerini ve bir sonraki etkinliği ilçedeki okullarda da yapmayı arzuladıklarını belirterek, köylerden gelen öğrencilerin de eğitim aldığı diğer okullarımızın da benzer etkinliklere ihtiyacı olduğunu, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’yı davet ettiklerini söyledi.

Etkinlik vesilesiyle okulu ziyaret eden, Çayıralan İlçe Kaymakamı Mahmut Fazıl Yıldız, yapılan çalışmaların önemini, çocuklar için faydasını ve öğretmenlerin mesleki gelişimleri bakımından etkisini farklı yönleriyle değerlendirerek, fedakarca verdiği katkılardan dolayı, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür ederek plaket takdim etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.