Yozgat ilçelerinde başlatılan “Bilim Söyleşileri” programının ikincisi Çayıralan’da gerçekleştirildi. Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata köylerde yürüttüğü etkinliklerin benzerini ilçelere taşıyarak devam ettiriyor.
Yozgat’a öğretim üyesi olarak geldiği 2001 yılından bu yana, pek çok özgün etkinliği gönüllü olarak başlatan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, 19 sene içerisinde ortaya koyduğu faydalı çalışmaları ile üniversitenin ve Yozgat’ın tanıtımına da olumlu katkılar vermiştir. En son başlattığı faaliyetlerinden olan “Köyde Okuma Etkinliği” ulusal düzeyde ilgi odağı haline geldi. İlçelerdeki okullarda öğrencilerle de bir araya gelen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, kırsalda eğitim gören çocuklarla, farklı bir bakış açısı ile sohbetler yapıyor ve bilim okur yazarlığı konusunda farkındalık oluşturma çabası sergiliyor.
Çayıralan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün daveti üzerine, “Çayıralan Bilim Söyleşileri” başlıklı etkinliği 12 Kasım 2020 Perşembe günü gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, ilçedeki Çayıralan İmam Hatip Ortaokulu ve Şehit Yarbay Yusuf Turgut Ortaokulu öğrencileri ile sohbet etti ve Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’na da ziyarette bulundu. Ayrıca ilçede görev yapan öğretmenlere yönelik “Proje Fikri Geliştirme Eğitim Semineri” de verildi.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TÜBİTAK’ın yayınlarından Meraklı Minik, Bilim Çocuk ve Bilim Teknik Dergileri, Yozgat Eczacı Odası’ndan temin edilen, çocuklarda ilaç ve toplum sağlığı konusunda bilinç oluşturmaya yönelik Türk Eczacıları Birliği yayını ile Kayseri’deki Çayıralan ve Köyleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yusuf İmamoğlu, dernek yönetiminden Niyazi Açıkel ve Süleyman Uluer’in öncülüğünde tedarik edilen, Kayseri’deki Yozgatlı esnaflardan Vefa Lale ve Özgür Taş, Avrupa’daki gurbetçilerden Turan Hökelekli ve eğitime gönül vermiş gönüllülerin katkılarıyla temin ettiği kitap ve kırtasiyelerden oluşan hediyeleri de okullara teslim etti. Program süresince Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya eşlik eden bahsi geçen Dernek yöneticileri Yusuf İmamoğlu, Niyazi Açıkel ve Süleyman Uluer, umduklarından çok daha farklı ve faydalı bir etkinlikte yer aldıkları için memnuniyetlerini belirttiler.
“Çayıralan’dan da Ali Kuşçu çıkabilir”
Ortaokullarda eğitim gören 5’inci ve 6’ıncı sınıf öğrencileriyle “Çayıralan’dan da Ali Kuşçu çıkabilir” başlığı altında sohbet gerçekleştirildi. Geçmişte ünlenmiş olan öncü biliminsanlarının çalışmalarından, ilgi alanlarından ve meraklarından bahis açılarak öğrencilerin örnek alabileceği yönleri ile ilgili bilgiler verildi. Ali Kuşçu’nun Semerkant’ta Uluğ Bey’in öğrencisi olarak eğitimini aldıktan sonra farklı şehirlere giderek bilgisini geliştirdiği ve İstanbul’a geldiği orada müderrislik yaptığı, astronomi ile ilgilendiği, bu alanda verdiği eserleri ile yeni bilgiler paylaştığı aktarıldı.
Öğrencilerinde ilgi duydukları alanda biliminsanı olabileceklerini aktaran Prof. Dr. Mustafa Böyükata, diğer bilim insanlarından da söz ederek gelecekte yenilikler yapabilecek kişilerin onların arasından çıkabileceğini ifade etti. Öğrencilerin ileriye dönük hayallerini ve düşüncelerini aktardığı buluşmada, makine mühendis olmak isteyen bir öğrencinin, ülkeleri için faydalı projeler üzerinde çalışmak ve proje geliştirmek istediğini, bu yolla ülkenin kalkınması için katkı yapmak istediğini, şu an ülkenin ihtiyaç duyduğu özellikle motor konusunda çalışma yapmak istediğini belirttiği görüldü. Sınıf öğretmeni olmak isteyen bir öğrencinin sözlerinden hareketle Prof. Dr. Mustafa Böyükata, aynı zamanda yüksek lisans ve doktora yaparak eğitimine devam edebileceğini ve bu konuda yeni eğitim yaklaşımları bile oluşturabileceğini söyleyerek, öğrencileri akademik çalışmalar konusunda destekleyici sözler söyledi.
“Ben de yaparım”
Yedinci ve sekizinci sınıf öğrencileriyle “Ben de yaparım” başlığı etrafında kısa okumalar eşliğinde yapılan söyleşide Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öğrencilerin meraklı sorularına cevaplar verdi.
Öğrencilerin ileriye dönük hayallerini ifade etmelerine fırsat verilen buluşmada, öğrencilerden grafik tasarımcı olup, büyük bir şirketin özgün ve benzersiz bir logosunu ve afişini tasarlamak istediğini, mimar olup, enkaz altında kalan binaları nasıl değerlendirilebileceği üzerinde proje geliştirmek ve daha sağlam binalar tasarlamak istediğini ve hakim olup, büyük davalara bakarak onları adaletli bir şekilde çözüme kavuşturmak istediğini belirtenler vardı.
Veteriner olmak, Türkçe ve din kültürü öğretmenliği gibi farklı alanlarda mesek sahibi olmak isteyen öğrenciler vardı. Savcı olmak isteyen bir öğrenci, hayvanlara kötü davrananlara ceza vermek istediğini ve bir başka öğrenci çiftlik kurmak istediğini belirtirken, öğrencilerden “yeni doğmuş iki çocuğu aynı odaya koysak ve onların sadece ihtiyaçlarını karşılasak, bu çocukların bir süre sonra hangi dili konuşacaklarını merak ettiğini” ifade ettiği, bazı öğrencilerin kendi dilimizi ve kültürümüzü korumaya dair, bir başka öğrencinin yüz tanımayla ilgili konulara merak duyduğu gözlendi. Yine Türkçe öğretmeni olmak isteyen bir öğrencinin ise insanların ana dilini bütün geçmişiyle unutamayacakları bir proje geliştirmek istediğini, bu konuda bir yenilik yaparak bunu başarmak istediğini belirttiği görüldü.
Çok farklı ve ilginç fikirlerini paylaşan öğrencilerin, “kendi kendine enerji üretebilecek sistem geliştirmek”, “tanka teker takarak daha hızlı gitmesini sağlamak”, “havada karada suda giden araç yapmak”, “herhangi bir yola gerek duymadan giden araç yapmak”, “insanların üzerine giydiği zaman herhangi bir araca gerek duyamadan istediği yere gidebileceği bir giysi yapmak” gibi farklı ve ilginç hayallerini ifade ettikleri gözlendi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, farklı pek çok mesleğe ilgi duyan ve ileride bir şeyleri gerçekleştirme hevesi içerisinde olan çocuklara, bütün alanlarda özgün akademik çalışma yapma yönünde, onları yüreklendirerek, nasıl bilim insanı olabilecekleri yönündeki sorularına cevap verdi.
Gelen sorular üzerine kendi çalışma konularından bilgiler veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, akademik kariyer basamaklarından da bahsetti. Öğrencilere yüksek lisans veya doktora yaparak kendilerini geliştirmeleri yönünde tavsiyelerde bulundu.
Kendilerine yönelik düzenlenen etkinlik sonrasını düşüncelerini belirten öğrenciler arasından; kendilerinden de bilim insanı çıkabileceğini, gelecekte ülkenin kaderini değiştirecek işler yapabileceklerini, hedeflerini ve hayallerini yüksek tutmaları gerektiğini, uzmanlaşacakları alanda yeni ve büyük işler yapabileceklerini, söyleşinin çok güzel geçtiğini ve kendisini derinden etkilediğini, ilk defa bir profesör ile sohbet etme imkânı olduğunu, doğayı ve hayvanları çok sevdiğini ve Yeleli Kurtlar hakkında yapılan kısa sohbetin çok hoşuna gittiğini, hocanın Çayıralanlı olduğunu öğrendiği zaman çok şaşırdığını, çalışınca kendilerinin de başarılı olabileceğini, söyleşinin heyecan verici olduğunu ve sınavlara hazırlanan bir öğrenci olarak rahatlatıcı olduğunu, bir biliminsanıyla farklı bir sohbet imkânı bulmanın kendisine ilaç gibi geldiğini, yapabileceklerinin en iyisini yapmaları gerektiğini, Çayıralan’dan da bilim insanı çıkabileceğini ve bu kişilerden birisi olmak istediğini, hocanın “Ne gibi yenilikler yapacaksın?’’ diye sorusu karşısında bunu hiç düşünmemiş olduğunu fark edip, hedeflerini daha somut hale getirmeleri gerektiğini, gelecekte kendi isimlerinden de söz ettirebilecek işler yapabileceklerini ifade edenler oldu.
Öğrenciler, kendilerine aşıladığı özgüven için çok teşekkür ederek, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın, çok samimi oluşunu, öğrencilerin kendilerini rahat hissetmelerini sağladığını, konuşmaları ile ilham verici bir atmosfer oluşturduğunu, çok güldüklerini ve eğlendiklerini belirttiler. Cevap vermekte zorlanan öğrencilerin dahi, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın tavrı sayesinde çok rahat biçimde fikirlerini söyleyebildiği gözlendi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın, söyleşi esnasındaki enerjisi ve öğrencilerle kurduğu iletişiminin, öğrencilerin gülümsemelerini hep canlı tuttuğu görüldü. Kendisinin de Çayıralanlı oluşu, anılarını komik bir dille anlatması, öğrencileri bir hayli etkiledi. Program bittiğinde bütün öğrencilerin yüzünde gülümseme olduğu gözlendi. Öğrencilerin ülkemiz için çok değerli olduklarını bir kez daha anladıkları öğretmenler tarafından belirtildi.
“Proje Fikri Geliştirme Eğitim Semineri”
Öğretmenlerle gerçekleştirilen “Proje Fikri Geliştirme Eğitim Semineri” programında Çayıralan ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda görev yapan 40 civarında öğretmen ile bir araya gelen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, proje tabanlı çalışma ve hazırlık aşamaları ile ilgili konularda bilgiler verdi. TÜBİTAK destek programları başta olmak üzere, projeler için farklı destek programları yürüten kurumlar ile başvuru süreçleri hakkında düşüncelerini paylaştı. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, proje hazırlama aşamalarında yapılan hataları somut örnekler ile anlattı. Katılımcıları soru yağmuruna tutarak, konuya aktif katılımlarını sağladı. Samimi üslubu, etkili iletişimi sayesinde, öğretmenlerin yeni şeyler yapması gerektiğini, görev ve yükümlüklerinin önemini, sorumluluklarının büyüklüğünü bir kez daha anlamaya yönlendirmeye çalıştı.
Proje geliştirme konusunda istekli ve tecrübesi olan öğretmenlerin öncelikli olarak yer aldığı eğitim seminerinde, katılımcıların soruları da cevaplandırıldı. Verilen teknik bilgiler arasında, projelerde risk analizinin önemine vurgu yapılarak, her zaman B-planı düşünmek gerektiği hatırlatıldı. Bu bağlamda kolay anlaşılmasını sağlayacak türden örnekler veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, proje amacından sapan alternatif planların kabul edilebilir olmadığını söyledi. Proje hedeflerine dönük belirlenen yol ve yöntemlerin, proje sonuçları, yaygın etkisi ve kazanımları bakımından aynı beklentileri verecek türden alternatiflerini düşünmek gerektiğinin altı çizildi. Seminerde verilen bilgilerin açıklayıcı ve soru işaretlerini giderici nitelikte olduğu belirtildi.
Programla yakından ilgilenen Çayıralan Kaymakamı Mahmut Fazıl Yıldız, öğretmenlere yönelik yürütülen seminere de bir müddet iştirak ederek, sunumu izledi ve değerlendirmelerde bulundu. Kaymakam Mahmut Fazıl Yıldız, gerçekleştirilen etkinliklerin önemine değinerek Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür etti.
Hem öğretmenler hem de öğrenciler için faydalı bulduklarını belirten Çayıralan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Akdoğan, davetlerine olumlu dönüş yaparak fedakarca çaba ortaya koyan Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür etti. Yorucu ve gün boyu süren etkinliklerde ziyaret edilen, Çayıralan İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Hakkı Açıkgöz, Şehit Yarbay Yusuf Turgut Ortaokulu Müdürü Ömer Eker ve Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Salih Bozkurt, etkinliklerin öğrencileri ve kendileri açısından önemine değinerek, böylesi güzel programların devam ettirilmesi yönünde dilek ve düşüncelerini ifade ederek emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Verilen eğitim seminerinin oldukça isabetli olduğu ve çocuklar için hazırlanan hediye kitap ve materyallerin, onların gelişimi açısından özenle seçilmiş olduğu ve okul kütüphaneleri için önemli bir katkı sağlayacağı belirtildi. Etkinliğe ilişkin düşüncelerini paylaşan bir öğrenci velisi, gençler için elini her daim taşın altına koyan birileri olduğu sürece gözümüzün arkada kalmayacağını ifade etti.