Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Manisa’da, Concept Investment Tarım İşletmesine ait ceviz işleme tesisi ve GES projesinin açılışına katıldı.
Şehzadeler şehri Manisa’da bulunmaktan ve Manisalı olmaktan gurur duyduğunu belirten Pakdemirli, “Toprağın emekle, emeğin bereketle buluştuğu bu günde, Manisa’nın girişimci, emektar, vefakâr, çalışkan insanıyla bir arada bulunmaktan, son derece mutluyum, gururluyum.” dedi.
Kökeni itibariyle, dünyada büyük bir doğal yayılma alanına sahip olan Anadolu cevizinin tropik bölgeler dışında hemen hemen dünyanın her yerinde yetiştiriciliğinin yapıldığı dile getiren Pakdemirli, cevizin Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Pakdemirli, cevizin diyabetten kansere, tansiyondan kolestrole, zihin sağlığına kadar insan sağlığına faydalarının saymakla bitirilemeyeceğini belirterek, içerdiği besin değeri kadar ekonomik getirisinin de yüksek olan bir ürün haline geldiğini ifade etti.
Günümüzde ekonomik değerinden dolayı ceviz üretiminin daha bilinçli yapıldığını anlatan Pakdemirli, FAO verilerine göre, 250 bin tonluk ceviz üretimiyle Türkiye’nin dünyada dördüncü sırada bulunduğuna işaret etti.
Bakan Pakdemirli, verdikleri destekler ve uyguladıkları politikalarla ceviz üretiminin son 18 yılda % 87,5, son iki yılda ise % 7,1 artış kaydettiğini ifade eti.
Cevizin yatırımcıların tercih ettiği ürünler içerisinde ilk sıralarda yer aldığını dile getiren Pakdemirli, “Manisa’mız da 77.122 dekar alanda, 1.275.420 adet ağaç sayısı ile toplam 5.394 ton ceviz üretimi yapılmaktadır.” dedi.
“SERTİFİKALI CEVİZ FİDANI KULLANAN ÜRETİCİLERİMİZE DEKARDA 100 İLE 280 LİRA ARASINDA DESTEK VERİYORUZ”
Ceviz üreticilerine, sertifikalı fidan desteği kapsamında sertifikalı/standart aşılı fidan kullanmak şartı ile bahçe tesislerine, dekarda 100 ile 280 lira arasında ödeme yaptıklarına işaret eden Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Ayrıca dekarda 19 lira mazot gübre desteği ödemesi yapıyoruz. Tarsim poliçelerinin %50’sini karşılıyoruz. Organik Tarımda kategorilere göre dekarda 20 ila 40 lira arasında, İyi Tarım Uygulamalarında ise 15 ila 30 Lira arasında ödeme yapıyoruz. Kırsal Kalkınma Yatırım Destekleri (KKYDP) kapsamında; ambalaj-paketleme, depolama gibi yatırımlarda proje tutarının % 50’sini hibe ediyoruz. Modern basınçlı sulama sistemleri, iyi tarım/organik tarım uygulamaları, Yurt içi sertifikalı fidan üretimi ve kullanımı ile tarımsal mekanizasyon alanlarında Ceviz Üreticilerimize Düşük Faizli Yatırım Ve İşletme Kredisi kullandırıyoruz. Küçük Aile İşletmesi Desteği kapsamında ceviz üreticisi olan, ÇKS’ye kayıtlı ve işletme büyüklüğü toplam 5 dekar veya altında olan işletmelerimize dekara 100 Lira ödeme yapıyoruz.”
“IPARD KAPSAMINDA YÜZDE 65’E VARAN ORANDA DESTEK SAĞLIYORUZ”
Diğer taraftan, IPARD programı kapsamında; ceviz kırma, depolama, işleme ve paketleme tesisleri ile cevizden elde edilen katma değerli ürünlerin üretildiği tesisler ve fidan üretimine yönelik yatırımlara hibe desteği de sağladıklarını vurgulayan Pakdemirli, “Hem mevcut hem de yeni yatırımlara %55 ile %65 arasında destek sağlanıyor. Bugüne kadar ceviz mamullerinin üretilmesi ve işlenmesiyle ilgili 7 yatırımcı ile hibe sözleşmesi imzalandı. Bu projelerin toplam hibe tutarı 6 milyon lira, toplam yatırım tutarı ise 16 milyon lira olup, 2 yatırımcıya 667 bin lira ödenmiştir. Kalan projeler için yatırım ve ödeme süreci devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.
Pakdemirli, LEADER yaklaşımıyla ise 12 ilde hibe desteği ile vereceklerini, Manisa’dan Gördes ve Selendi ilçelerinin de hibe programından faydalanacağını, bu kapsamda sözleşme imzalanan Gördes Yerel Eylem Grubuna %100 hibe olmak üzere,1,9 milyon lira kaynak ayrıldığını dile getirdi.
“CEVİZ İŞLEME TESİSİNE 2,3 MİLYON LİRA HİBE VERİLECEK”
Açılışını yapacakları tesisle ilgili de bilgi veren Pakdemirli, şöyle konuştu:
“Concept Investment Tarım İşletmesi Manisa bölgesinde 7 bin 500 dönüm dikili ceviz alanı ile Türkiye’nin en büyük ceviz yetiştiricilerinden biri durumunda. AB standartlarında ceviz işleme tesisi kurmak için 2019 yılında, TKDK Manisa İl Koordinatörlüğüne proje başvurusunda bulunmuştur. “Concept Tarım Ceviz İşleme ve GES Projesi”, TKDK tarafından incelenerek kabul edilmiş ve sözleşme imzalamaya hak kazanmıştır.
Toplam yatırım tutarı 6.226.630 Lira olan Ceviz İşleme Tesisine, 2.371.825 Lira hibe desteği verilecektir. 13 dönüm arazi üzerine kurulu olan tesisin 2.550 m2 inşaat alanı bulunmaktadır. Saatte 1 ton ceviz soyma, kurutma ve kırma kapasitesine sahip tesisimiz, yenilenebilir enerjiye de yatırım yapmıştır. 242 kilowattpeak gücünde çatı üstü fotovoltaik güneş enerjisi santrali kurarak, kendi tükettiği enerjiyi üreterek, hem çevreye duyarlı, hem de günümüz rekabet şartlarına uygun, verimli bir tesise hibe desteği verilmiştir.
Bakan Pakdemirli, tesiste yaklaşık 20 kişinin istihdam edileceğini ve bölgede üretilen cevizin katma değerinin artacağını da sözlerine ekledi.