Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe giren ve akıllı saat, cep telefonu, tablet, bilgisayar, motosiklet gibi ürünlerde tüketicilerin vazgeçme hakkını ortadan kaldıran yönetmelik değişikliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Şahin, bu değişikliğin tüketicilerin aleyhine olduğunu vurgulayarak, tüketicilerin temel haklarından birinin ellerinden alındığını söyledi.
“Tüketicilerin Vazgeçme Hakkı Ellerinden Alındı”
Mahmut Şahin, yeni yönetmelik ile tüketicilerin yıllardır sahip olduğu haklardan birinin geri alındığını belirtti. Şahin, “Uzaktan satışlarda tüketicilerin uzun zamandır sahip olduğu bir hak vardı: 15 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin iade hakkı. Ancak, 1,5 yıl önce bize sorulmadan, kamuoyunun görüşü alınmadan bir yönetmelik değişikliği yapıldı. Bu değişiklikle birlikte, akıllı saat, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve motosiklet gibi ürünlerde vazgeçme hakkı kaldırıldı. Bu, ‘Eğer almışsanız artık o 15 günlük vazgeçme hakkını kullanamayacaksınız’ anlamına geliyor” dedi.
“Tüketiciye Ek Yükler Getirildi”
Şahin, yönetmelik değişikliğinin yalnızca vazgeçme hakkını kaldırmakla kalmayıp, iade sürecinde tüketiciyi daha fazla yük altına soktuğunu belirtti. Tüketicinin iade etmek istediği ürünün kargo ücretini kendisinin ödemesi gerektiğini ifade eden Şahin, “Eskiden vatandaş aldığı ürünü geri gönderdiğinde, kargo ücretini karşı taraf ödüyordu. Bu, uzaktan satışın en temel haklarından biriydi. Ancak şimdi yönetmelik, ‘Tüketici kendi gönderecekse kargo parasını kendisi ödeyecek’ diyor. Böylece tüketiciye ek bir yük daha bindiriliyor” şeklinde konuştu.
Şahin, bu konuda Avrupa ülkelerindeki uygulamalara da dikkat çekerek, “Batıda tüketicilerin hakları bu konuda çok daha ileride. Ancak bizde yapılan değişiklikler tüketicinin zararına. Yönetmelik değişikliği ile tüketici hem parasını kaybediyor hem de hak aramak için büyük zorluklarla karşılaşıyor” dedi.
“Dava Açtık Ama Sonuç Alamıyoruz”
Yönetmelik değişikliğinin iptali için 1,5 yıl önce dava açtıklarını belirten Şahin, hukuki süreçte yaşanan gecikmelerin tüketicilere zarar verdiğini ifade etti. Şahin, “Bu yönetmeliğin durdurulması için dava açtık. Ancak 2025 yılına girdik ve hâlâ karar verilmedi. Diyelim ki birkaç ay içinde iptal kararı verildi. Peki, bu süre içinde oluşan tüketici zararları nasıl telafi edilecek? Yargının bu konuda daha hassas davranmasını beklerdik” dedi.
“Telefon Siparişi Verdiniz, Oyuncak Telefon Geldi”
Yeni düzenlemenin dolandırıcılığa açık kapı bıraktığını savunan Şahin, tüketicilerin mağduriyetinin artacağını dile getirdi. Şahin, “Telefon siparişi verdiniz, size oyuncak telefon geldi. Eskiden bunu iade edebiliyordunuz, şimdi bu hak tamamen kaldırıldı. Böyle bir durumda paranızla rezil olduğunuz gibi, hakkınızı aramak için dava açmanız ve 3-5 yıl beklemeniz gerekiyor. Bu süreçte de avukat masrafları gibi ek yükler altına gireceksiniz. Bu düzenleme, tüketiciden çok satıcıyı ve sahtekarları koruyor” ifadelerini kullandı