Yozgat ve çevresinde son zamanlarda artan kene popülasyonu, vatandaşları endişelendiriyor. Özellikle kırsal bölgelerde hayvancılık ve tarımla uğraşan insanlar, keneler nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, bu durumun Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ciddi hastalıklara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Kene İstilası Yozgat’ın Kırsal Bölgelerinde Ciddi Boyutlara Ulaştı
Yozgat’ın Araplı kasabasında hayvancılık ve tarımla uğraşan Lokman Atıl, bölgede bu yıl kene popülasyonunun aşırı derecede arttığını belirterek, yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Atıl, “Hayvancılık ve tarımla uğraşıyorum. Bu yıl aşırı derecede kene istilası var, aşırı derecede kene popülasyonu var. Bir yemek yeme saatinde yani 10-15 dakika içerisinde oturduğum yerde üzerimden 10-15 tane kene attığımı biliyorum. Bu durumdan çok rahatsızım, bu konuya el atılmasını istiyorum,” dedi.
Bu açıklamalar, bölgede kenelerin hızla arttığını ve vatandaşların bu durumdan duyduğu rahatsızlığı gözler önüne seriyor. Kene istilasının yanı sıra, keneler tarafından taşınan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ölümcül hastalıklar da büyük bir tehdit oluşturuyor.
Sorgun’da Kene Endişesi: Çiftçiler Kendi Önlemlerini Alıyor
Sorgun’da yaşayan Tacettin Özdemir de, bağ bahçe işleriyle uğraşırken kenelerle karşılaşanlardan biri. Özdemir, “Boş zamanlarımızda bağ bahçe işleriyle uğraşıyoruz. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan keneler bölgemizde yoğun. Bunları önlemek için çalıştığımız alanlarda vücut yüzeylerimizi genelde kapalı tutuyoruz, çoraplarımızı paçamızın üzerine çekiyoruz, vücudumuza kenenin temas etmemesini sağlıyoruz. Bir de tavuk besliyoruz. Tavuklar keneleri yediği için güvenli ortam oluşuyor,” şeklinde açıklamada bulundu.
Özdemir, kenelerle mücadele etmek için aldıkları önlemleri de detaylı bir şekilde aktardı. Ayrıca, keneyle karşılaşan kişilerin yapması gereken en önemli şeyin, kendi başlarına kene çıkarmaya çalışmamaları olduğunu vurguladı. “Geçen hafta bahçede uğraşırken kene tutması yaşadık, fark edemedik, evin içine girince gördük keneyi. O anda böyle bir durum yaşayan insanlar hemen keneyi tutup kendi çıkarmaya çalışmasın. Hemen sağlık kuruluşuna giderek doktor gözetiminde kenenin çıkarılmasını sağlamalı. Kendisi çıkardığı takdirde bayağı bir sorun yaşayacaktır. İnsanların böyle bir durumla karşılaştığında ne olursa olsun hemen bir sağlık kuruluşına gitmesini tavsiye ediyoruz,” dedi.
Uzmanlardan Kene ve KKKA Uyarısı
Enfeksiyon Hastalıkları Hekimi Uz. Dr. Edip Bayrak, Yozgat’ta özellikle Akdağmadeni ve Çekerek ilçelerinde endemik olarak görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Bayrak, bahar aylarında kenelerin faaliyete geçmeye başladığını ve bu dönemde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Dr. Bayrak, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, Yozgat’ta özellikle Akdağmadeni ve Çekerek ilçelerinde endemik olarak görülen bir hastalık. Şu an hastalığın başlangıcı olan mevsime girmiş bulunmaktayız. Keneler, bu hastalığın yayılmasında en büyük rolü oynayan taşıyıcılardır. Bahar ve yaz aylarında kenelerin yoğun olduğu dönemlerde, sağlık personelinin ve vatandaşların kene konusunda bilinçlendirilmesi son derece önemli. Kene ısırığına uğramış bir kişi, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve kenenin profesyonel bir şekilde çıkarılmasını sağlamalıdır. Ayrıca, vücutta kene bulunduran kişilerde, baş dönmesi, ateş, kas ağrıları gibi belirtiler gözlemlenirse, hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Dr. Bayrak, sağlık personelinin ve vatandaşların bu tür enfeksiyonlara karşı daha dikkatli ve tedbirli olmalarını tavsiye etti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi hastalıkların erken teşhisle tedavi edilebileceğini, ancak müdahale edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
Keneye Karşı Alınabilecek Önlemler
Kenelerden korunmak için sağlık uzmanları, bazı basit ama etkili önlemler alınmasını öneriyor. Bunlar arasında uzun kollu ve uzun pantolonlu kıyafetler giymek, açık alanlarda çalışan kişilerin çoraplarını pantolonlarının üzerine çekmesi, vücuda kene temasını engelleyen spreyler kullanmak ve keneleri besleyen tavuklar gibi doğal çözüm yollarını tercih etmek bulunuyor. Ayrıca, kene ile karşılaşıldığında, kenenin kendi başına çıkarılmaması, bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği tekrar vurgulandı.
Kenelere Karşı Duyarlılık Artmalı
Yozgat ve çevresindeki kırsal alanlarda kene popülasyonunun hızla artması, vatandaşların hayatını olumsuz yönde etkileyebilecek ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiş durumda. Enfeksiyon Hastalıkları Hekimi Uz. Dr. Edip Bayrak’ın da belirttiği gibi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ciddi hastalıklara karşı daha fazla dikkat edilmesi ve bilinçli olunması gerektiği her geçen gün daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, kene ile ilgili herhangi bir durumla karşılaşıldığında, zaman kaybetmeden profesyonel yardım alınması ve koruyucu önlemlerle bu tehditten korunulması büyük önem taşıyor.
