Dolar 34,2596
Euro 37,1285
Altın 3.011,59
BİST 8.683,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 11°C
Parçalı Bulutlu
Yozgat
11°C
Parçalı Bulutlu
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 14°C
Cts 12°C

Menopoz Sürecinde Yaşam Kalitesini Artırmanın Yolları: Uzmanından Öneriler

Menopoz Sürecinde Yaşam Kalitesini Artırmanın Yolları: Uzmanından Öneriler
21.10.2024
71

Yozgat Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sinem Eldem, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Menopozun, başka bir sebep olmadan 12 ay boyunca adet görmeme durumu olarak tanımlandığını belirten Eldem, Türkiye’de ortalama menopoz yaşının 47-49 aralığında olduğunu ifade etti. 40 yaş öncesinde menopozun ise “erken menopoz” olarak adlandırıldığını vurguladı.

Menopoz döneminde yaşanan hormonal değişimlerin fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal sağlığı etkileyebileceğini kaydeden Dr. Eldem, bu süreçte sıkça karşılaşılan belirtiler arasında ateş basması, gece terlemeleri, vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı, uyku bozuklukları, depresyon ve anksiyete gibi durumların yer aldığını dile getirdi.

Menopoz Belirtilerine Karşı Tedavi Seçenekleri

Dr. Sinem Eldem, menopoz belirtilerini hafifletmek için hormonal ve hormonal olmayan tedavi seçeneklerinin mevcut olduğunu ifade ederek, yaşam kalitesini artırmak adına sağlık profesyonelleriyle tedavi seçeneklerinin görüşülmesi gerektiğini söyledi. Menopoz döneminde yaşam tarzı değişikliklerinin de önemine dikkat çeken Eldem, menopoz döneminde yapılabilecek önerileri şöyle sıraladı:

  • Düzenli uyku alışkanlıkları geliştirmek
  • Yeterli ve dengeli beslenmek
  • Kalsiyum açısından zengin yiyecekler tüketerek kemik sağlığını korumak
  • Yürüyüş ve koşu gibi düzenli egzersizler yapmak
  • Sigara kullanmamak

Menopozda Hormon Tedavisi (MHT)

Bu yılki Dünya Menopoz Günü’nün temasının “Menopozda Hormon Tedavisi (MHT)” olduğunu belirten Dr. Eldem, bu tedavi yönteminin hem riskleri hem de faydaları olan bir prosedür olduğunu ifade etti. Menopozun doğal bir yaşam evresi olduğunu, ancak belirtilerin yaşam kalitesini etkilediği durumlarda tedavi seçeneklerinin gözden geçirilmesinin önem taşıdığını hatırlattı.

Dr. Eldem, menopoz sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesi için uzman görüşünün alınmasının ve bireysel ihtiyaçlara uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmasının önemini vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.