Dolar 34,5255
Euro 36,4333
Altın 2.964,96
BİST 9.148,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 10°C
Hafif Yağmurlu
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cum 14°C
Cts -2°C
Paz -2°C
Pts -3°C

Dünya Kemik İliği Bağışçıları Günü: Dr. Fatih Şahin’in Önemli Açıklamaları

Dünya Kemik İliği Bağışçıları Günü: Dr. Fatih Şahin’in Önemli Açıklamaları
23.09.2024
176

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, 21 Eylül Dünya Kemik İliği Bağışçıları Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Fatih Şahin, kök hücre bağışının önemi ve bu bağışların hastalar üzerindeki etkileri hakkında bilgilendirici bir konuşma yaptı.

Kök hücrelerin sağlıklı bireylerden alınarak, lösemi gibi kanser türlerine sahip hastalara nakledildiğini belirten Dr. Şahin, bu işlemin lösemi hastalarının normal kan yapımını sağladığını vurguladı. “Kemik iliği nakli, kemik iliğinin yetersiz çalıştığı durumlarda hayati bir öneme sahiptir. Bu tür nakiller, yalnızca lösemi değil, birçok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır,” dedi.

Kök Hücrelerin Önemi ve Bağış Süreci

Dr. Şahin, kök hücrelerin yaşam boyu kendini yenileyebilme ve farklı hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip olduğunu ifade etti. Bu hücrelerin, ihtiyaca göre farklılaşarak, hücrelerin gelişim ve çoğalmasını sağladığını açıklayan Şahin, kök hücrelerin tedavi edici özelliklerinin altını çizdi.

Bağışçı olmak isteyenler için belirli kriterler olduğuna dikkat çeken Dr. Şahin, 18-50 yaş aralığında sağlıklı bireylerin bağışçı olabileceğini, ayrıca hepatit, sifiliz gibi bulaşıcı hastalıkları ya da kronik sağlık sorunları olmayan kişilerin bu süreçte yer alabileceğini aktardı. Bağış sürecinin detayları hakkında da bilgi veren Şahin, başvuru sonrasında bilgilendirme görüşmesi yapıldığını, ardından kan testleri ve doku tipleme işlemlerinin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Bağışçı Olmak İçin Gerekli Testler

Kök hücre bağışçısı olmak isteyenlerin gerekli testlerinin yapılacağını ve enfeksiyon hastalıkları açısından herhangi bir risk yoksa, bağışçının verilerinin nakil bekleyen hastalar için değerlendirileceğini belirten Dr. Şahin, bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı. “Bağışçılar, kendi sağlık durumlarını etkileyen herhangi bir risk ile karşılaşmadan, insanların hayatlarını kurtarmak için önemli bir adım atmış olurlar,” dedi.

Daha fazla bilgi almak isteyenler için Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nin (TÜRKÖK) internet sitesinin ziyaret edilmesi önerildi.

Farkındalık Yaratmak Önemli

Dünya genelinde binlerce insanın kök hücre bağışını beklediği bu dönemde, farkındalık yaratmak ve potansiyel bağışçılara ulaşmanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Şahin, “Hepimizin yapabileceği küçük bir katkı, bir başkasının yaşamını değiştirebilir. Kök hücre bağışının önemi her geçen gün daha fazla anlaşılıyor ve bu konuda daha fazla insanın bilinçlenmesi gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Lösemi hastalarına umut olabilmek adına yapılacak her bağış, yeni yaşamlar için bir kapı aralıyor. Dr. Şahin, toplumu kök hücre bağışının önemine dair bilgilendirmek ve bağışçı sayısını artırmak için çaba sarf etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.