35,4936$% 0.01
36,4440€% 0.41
3.042,57%0,17
4.971,00%0,12
19.823,00%0,11
2.666,24%0,17
Yaz meyvelerinin lezzeti, kış aylarında da sofralardan eksik olmuyor. Hasat zamanı yaz ayları olan erik, şeftali, nektarin gibi meyveler, soğuk hava depolarında muhafaza edilerek kış mevsiminde de satışa sunuluyor. Ancak bu meyvelerin tezgahlarda yer alması, alışveriş yapanları şaşırtıyor. Fiyatlar oldukça yüksek seyrediyor ve özellikle aşeren anne adayları, çocuklar ve yaz meyvelerine özlem duyanların talepleriyle bu meyveler büyük ilgi görüyor.
Yüksek Fiyatlar Dikkat Çekiyor
Kış aylarında hasat edilmediği için daha az bulunan yaz meyveleri, adet üzerinden satılıyor. Kış tezgahlarında yer alan erik 100 TL, şeftali ve nektarin ise 150 TL’den alıcı buluyor. Bununla birlikte, yerli üretim çilek de fırtına ve yoğun yağış nedeniyle tarım alanlarının zarar görmesiyle sınırlı üretimden etkilenmiş durumda. Çileğin kilosu 400 TL, adedi ise 15 TL gibi yüksek fiyatlardan satılıyor.
“Anne Adaylarının Talepleri Artıyor”
Konyaaltı ilçesinde manav işleten Osman Bayık, kış aylarında bu meyvelere olan talebin özellikle aşeren anne adaylarından, çocuklardan ve meyveye özlem duyanlardan geldiğini belirtti. Bayık, yaz mevsiminde kolaylıkla bulunan bu meyvelerin, kış aylarında temininin zor olduğunu ifade etti. “Yaz aylarında popüler olan nektarin, şeftali ve eriği kışın bulundurmak için ithalat yapıyoruz. Meyveleri soğuk hava depolarında saklıyor ve talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle telefonla sipariş veren ya da manava gelip tek tek almak isteyen müşterilerimiz var. Erik 150, nektarin ile şeftali ise 100 lira gibi fiyatlarla satışta” dedi.
İthal Meyveler Rağbet Görüyor
Soğuk hava depolarında saklanarak taze tutulan bu meyveler, yaz aylarındaki fiyatların çok üzerinde alıcı buluyor. Yerli üretimin sınırlı olması nedeniyle ithal meyve teminine yöneldiklerini aktaran Bayık, bu sayede müşterilerin isteklerini karşılamaya çalıştıklarını söyledi. Bayık, “Kış aylarında yaz meyvelerini bulundurmak, özellikle anne adayları için önem taşıyor. Çocuklar da tatlı ve sulu meyveleri tercih ediyor. Telefonla arayıp sipariş veren müşterilerimiz bile oluyor” diye konuştu.
Tarım Alanlarında Hasar ve Çilekte Üretim Azlığı
Kış mevsiminde yerli çileğin az bulunmasının sebebi olarak tarım alanlarının kötü hava koşullarından zarar görmesi gösteriliyor. Bayık, bu durumun fiyatları ciddi oranda yükselttiğini belirtti. Çileğin kilosu 400 TL’den, adedi ise 15 TL’den satılırken, bu fiyatların üretim azlığı ve ithalat maliyetlerinden kaynaklandığı ifade ediliyor.
Yüksek Fiyatlara Rağmen Talep Azalmıyor
Yaz meyvelerinin kış aylarında da tezgahlarda yer alması, her ne kadar fiyatları yüksek olsa da talebi azaltmıyor. Özellikle sağlık kaygıları ve özel isteklerle bu meyveleri satın almak isteyenler, fiyatlardan şikayetçi olsalar da alımlarını sürdürüyor. Manavcı Osman Bayık, “Bu ürünler kış aylarında daha çok lüks tüketim kategorisine giriyor. Ancak talepler azalmıyor. İnsanlar, yazın taze tükettikleri meyveleri kışın da arıyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Yaz meyvelerinin kış sofralarında yer alması, meyve severler için bir alternatif sunsa da fiyatların yüksekliği özellikle dar gelirli vatandaşlar için bu ürünleri ulaşılmaz hale getiriyor.
MÜSİAD’dan Dijital Dönüşüm Vurgusu: E-Ticaret Türkiye’nin Geleceği
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.