Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DENİZKURDU-II TATBİKATI BAŞLIYOR: 125 gemi ve 18 bin personel hangi senaryoları gerçekleştirecek?

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın düzenlediği Denizkurdu-II/2026 Tatbikatı, 4-14 Haziran tarihleri arasında Doğu Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara’da gerçekleştirilecek. Tatbikata 125 deniz unsuru, 60 hava aracı ve 18 bin personel katılacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın düzenlediği Denizkurdu-II/2026 Tatbikatı, 4-14 Haziran tarihleri arasında

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en kapsamlı planlı faaliyetlerinden biri olan Denizkurdu-II/ Tatbikatı, 4-14 Haziran tarihleri arasında Doğu Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara’da gerçekleştirilecek. Tatbikata 125 deniz unsuru, 60 hava aracı ve 18 bin personel katılacak.

Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki Donanma Komutanlığı Deniz Harp Merkezi Komutanlığı’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Denizkurdu-II/ Tatbikatı’nın kapsamı ve hedefleri paylaşıldı.

Toplantıya Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız başta olmak üzere Deniz Kuvvetleri’nin üst düzey komutanları katıldı.

125 gemi ve unsur görev yapacak

Tatbikatta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki çok maksatlı amfibi gemiler, tank çıkarma gemileri, fırkateynler, korvetler, hücumbotlar, denizaltılar, mayın avlama gemileri, karakol gemileri ve yardımcı sınıf gemiler görev alacak.

Bunun yanında silahlı insansız deniz araçları, deniz karakol uçakları, nakliye uçakları, taarruz ve genel maksat helikopterleri ile çok sayıda SİHA da faaliyetlerde yer alacak.

Özel kuvvetler unsurları, SAT ve SAS timleri de tatbikat senaryolarında görev üstlenecek.

Kara, hava ve sahil güvenlik unsurları da katılacak

Tatbikat yalnızca Deniz Kuvvetleri unsurlarıyla sınırlı kalmayacak.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı genel maksat helikopterleriyle destek verirken, Hava Kuvvetleri Komutanlığı taarruz uçakları, havadan ihbar ve kontrol uçakları ile çeşitli görev uçuşları gerçekleştirecek.

Jandarma Genel Komutanlığı arama kurtarma timiyle yer alırken, Sahil Güvenlik Komutanlığı da korvet, bot ve helikopter desteği sağlayacak.

Çok tehditli ortamda harekât kabiliyeti test edilecek

Donanma Harekat Başkanı Tuğamiral Alper Doğukanlı, tatbikatın temel amacının birliklerin harekâta hazırlık seviyelerini yükseltmek, personelin karar verme yeteneğini geliştirmek ve kuvvetler arası müşterek çalışma kabiliyetini sınamak olduğunu belirtti.

Doğukanlı, 4-6 Haziran tarihlerinde hazırlık ve fiili silah eğitimlerinin yapılacağını, 7-10 Haziran arasında çok tehditli ortam senaryolarının uygulanacağını, 11 Haziran’da ise Antalya Körfezi’nde Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerinin icra edileceğini açıkladı.

Yerli savunma sistemleri sahaya çıkacak

Seçkin Gözlemci Günü kapsamında Türk savunma sanayiinin geliştirdiği birçok sistemin atışlı gösterileri gerçekleştirilecek.

Programda AKYA torpidosu, ATMACA gemisavar füzesi, MİDLAS üzerinden HİSAR-D hava savunma füzesi, RAM sistemi, TEMREN ve Penguin mühimmatları ile TCG Anadolu’dan havalanacak TB3 SİHA’ların MAM-L ve MAM-T mühimmatlı atışları yer alacak.

Liman ziyaretleriyle sona erecek

Tatbikatın son bölümünde 32 gemiyle Karadeniz, Ege Denizi, Doğu Akdeniz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde toplam 18 liman ziyareti gerçekleştirilecek. Faaliyetler 14 Haziran’da tamamlanacak.

Aktif basın politikası uygulanacak

Tatbikat süresince kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla aktif basın politikası yürütülecek.

Gerçek basın faaliyetlerinin yanı sıra televizyon, dijital medya ve sosyal medya ortamlarının simüle edildiği tatbikat medya uygulamaları da devreye alınacak.

Türk Deniz Kuvvetleri görev başında

Tuğamiral Alper Doğukanlı, Türk Deniz Kuvvetleri’nin Mavi Vatan başta olmak üzere Türkiye’nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini korumak için tüm unsurlarıyla görevinin başında olduğunu vurgulayarak, kuvvetin her şart altında vatan savunmasına hazır bulunduğunu ifade etti.

KAYNAK: Haber Merkezi