35,1773$% -0.16
36,7457€% 0.04
2.972,66%0,33
4.844,00%0,32
19.346,00%0,33
2.635,10%0,72
Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın köy ve kasaba okullarına yönelik başlattığı gönüllük çalışmalarından “Köyde Okuma Etkinliği” programlarının 56’ıncısı 24 Mart 2023 Cuma günü Yerköy’ün Sekili Köyünde düzenlendi ve aynı gün ilçe merkezinde de “Gençlik Söyleşisi” gerçekleştirildi. Etkinliklerde Halkla İlişkiler, İletişim ve Marka Şehir Uzmanı Ümit Karabacak da yer aldı ve öğrencilerle bilgiler paylaştı.
KIRSALDAKİ HER OKUL BİR “KÖY KOLEJİ”DİR
Doğayla iç içe olması, sakinliği, serbest hareket alanını bolluğu, öğretmen profillerinin çeşitliliği, sınıflardaki öğrenci sayısının azlığı, veli duyarlılığı ve tam gün eğitim verme imkânı gibi pek çok yön farklı yönden bakıldığında kırsaldaki okulların hemen hemen her birinin “butik okul” görünümünde olduğunu, özel eğitim veren birer “köy koleji” olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Sekili Şehit Osman Pekşen İlkokulu / Ortaokulu Müdürü Mustafa Yıldırım’ın daveti üzerine yaptığı ziyarette, “Sekili’den de Aziz Sancar çıkabilir”, “Ben de yaparım” ve “Okulda ve Çevrede Proje Çalışmaları” başlıklı temalar etrafında hem bilgiler paylaştı hem de heyecan uyandırıp çocukların meraklarını tahrik etti ve karşılıklı soru-cevaplarla doyumsuz anlar yaşattı. Uzman Ümit Karabacak da öğrencilerle yaptığı sohbet tadındaki söyleşilerinde öğrencilerin hayallerini ifade etmelerine fırsat verdi ve açılan konular üzerinden de faydalı bilgiler paylaştı.
ÖNCÜ BİLİM İNSANLARINI TANIMALILAR
Söyleşilerde bilim ve bilim dallarından, bilim insanının özelliklerinden ve nasıl biliminsanı olunduğundan, Aziz Sancar, Uluğ Bey ve Piri Reis gibi, Newton ve Einstein gibi öncü kişilerden, hem doğuda hem de batı da saygın bilim insanlarının kimler olduğundan örneklerle zenginleştirilen söyleşilerle çocuklar bilime ve araştırma yapmaya özendirildi. Soruları da cevaplandırıldı.
Newton’un da bir köyde dünyaya geldiğini, Aziz Sancar’ın da bir köy okulunda okuduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, çocukların erken yaşlarda öncü bilim insanlarını tanımlarının gerektiğini vurguladı ve bunun için öğretmenlerimize çok iş düştüğünü hatırlattı.
ÇOCUKLAR İÇİN ÜNİVERSİTE NEDİR?
İletişim ve iletişim kurma yolları ile doğru ders çalışma teknikleri, hayatta ve derslerde başarılı olma yollarından da bahseden Uzman Ümit Karabacak, çocukların ilgi duydukları konuların ilişkili olduğu bilim dallarına da değinerek “Yozgat Bozok Üniversitesi’ni biliyor musunuz?” sorusunu sorup, sonrasında da üniversitede nelerin öğretildiği ve üniversite hayatının nasıl olduğu konularına yönelik sohbet açtı. Etkileşimli bir yolla gerçekleşen söyleşide çocuklar için üniversitenin çok uzak bir yer olmadığı ortaya kondu.
Yozgat’ın köylerinden de öncü yeni bilim insanlarının çıkacağına yeni nesilleri inandırmak ve dünyaya yön veren bilim insanlarının da bir zamanlar benzer çocukluk dönemlerini yaşadıklarını anlatarak, onlar için de bilim insanı olmanın mümkün olduğunu örneklerle göstermek için çok değişik konulara değinildi. Okul Müdürü ve öğretmenler, faydalı bir program olduğunu ifade ederek konuklara teşekkür ettiler.
HEDİYELERLE EĞİTİMLERİ DESTEKLENİYOR
Sembolikte olsa küçük hediyeler temin ederek okullara boş gitmemeye çalışan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, eğitim-öğretim faaliyetlerini destekleyici nitelikteki materyalleri öğrencilere dağıttı ve okula teslim etti. TÜBİTAK popüler bilim yayınlarından Meraklı Minik, Bilim Çocuk, Bilim Teknik dergileri, Kayseri Bilim Merkezi’nin Günlük Hayatımızda Bilim yayını ve farklı konularda kitap ve materyalleri çocuklara dağıtıp okula bıraktı. Doğrudan ve dolaylı katkılarından dolayı, Kâşif Çocuk Yayınları İmtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Almanya’nın Augsburg şehrinden işinsanı Hüseyin Gözlügöl ve ailesine, Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Eğitimci-Yazar Ahmet Sargın, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Dr. İbrahim Erdoğan, emekli öğretmen Selami Tanoğlu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, YOBÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezahat Güçlü, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Veli Savaş Yelok, Kayseri’den öğretmen Murat Akpınar ve eğitime destek veren bütün gönüllülere gıyabında teşekkür edildi.
“HAYALİN VARSA YORULMAYA DEĞER”
Yerköy ilçe merkezindeki Şehit Muammer Nacakoğlu İmam Hatip Ortaokulu Müdürü İsmail Arslan’ın daveti üzerine, okulun konferans salonun da öğrencilerle yaptığı “Gençlik Söyleşisi” programında Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Hayalin Varsa Yorulmaya Değer” başlığı etrafında neşeli ve coşkulu bir seminer verdi. Okulun 5’inci sınıfa öğrencileriyle sınıflarında bir araya gelen Uzman Ümit Karabacak da iletişim, düzenli yaşama ve düzenli ders çalışma konularında düşüncelerini paylaştı.
Olabildiğince hareketli, olabildiğince meraklı ve olabildiğince iletişime ve etkileşime açık olan öğrencilerin sordukları sorularla uzadıkça uzayan söyleşi süresince Prof. Dr. Mustafa Böyükata, kendi öğrencilik hayatından ve akademik hayatından örnekler vererek, kimi zaman güldürdü, kimi zaman da öğrencileri düşündürdü.
Şakacı bir anlatıma da yer verdiği konuşmasında Prof. Dr. Mustafa Böyükata öğrencilerin proje yarışmalarına aktif katılımlarını öğütledi. Hayallerin ne kadar uzak olursa olsun ona şimdiden atacakları adımlarla yaklaşmaya başlamalarının gerektiğini ifade eden Böyükata, “Ay’a gitmek isteyen insan, bu amaca ulaşamadan evvel pek çok hedefe ulaşarak faydalı sonuçlar elde etti. Uzay çalışmalarında gelinen nokta, geçmişte gökyüzüne bakıp hayaller kuran insanların küçük adımlarıyla başladı” dedi.
Gerçekleştirilen programın öğrencilerin hayallerini daha da özgürleştirdiğini ve onlarda ilerde bilim insanı olma düşüncesini tetiklediğini belirten Okul Müdürü İsmail Arslan, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür etti.
YERKÖY’ÜN KÖYLERİ İÇİN DE “DALYA!”
Yürüttüğü gönüllülük çalışmalarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Yerköy’ün köylerinden taşımalı olarak gelen çocuklarında eğitim aldığı aktif köy okullarında da en az bir kez ‘Köyde Okuma Etkinliği’ gerçekleştirdik. Bu köylerimiz için de ‘Dalya!’ dedik. Ama devam edeceğiz. İlçe merkezindeki diğer okullardan da talepler var. Elimizden gelen imkânları ve hatta sınırları da zorlayarak bu taleplere karşılık veremeye devam edeceğiz” dedi.
Arslan :Yozgat’lı Hemşehrilerimizin Hizmetkarlığına Talibim
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.