Dolar 34,5198
Euro 36,4989
Altın 2.963,24
BİST 9.128,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 10°C
Hafif Yağmurlu
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cum 14°C
Cts -2°C
Paz -2°C
Pts -3°C

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin’den Uluslararası İşitme Engelliler Haftası Mesajı

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin’den Uluslararası İşitme Engelliler Haftası Mesajı
24.09.2024
145

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, 23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanan “Uluslararası İşitme Engelliler Haftası” hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bu haftanın, dünyada işitme engeline ve bu alandaki yasal düzenlemelere dikkat çekmek, halkı bilinçlendirmek amacıyla kabul edildiğini belirtti. Dr. Şahin, işitme kaybının nedenleri ve önleyici tedbirler hakkında bilgi vererek, bu konuda toplumun bilinçlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İşitme Kaybının Nedenleri

Dr. Şahin, işitme kaybının birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceğini ifade etti. Bunlar arasında:

  • Bebeğin yoğun bakımda kalma durumu
  • Düşük doğum ağırlığı
  • Ağır sarılık geçirmesi
  • Bebeğe verilen bazı ilaçlar
  • Kalıtsal veya kalıtsal olmayan hastalıklar

gibi doğumsal ve doğumsal olmayan faktörlerin yer aldığını belirtti. Ülkemizde yılda yaklaşık 1.100.000 bebek doğmakta ve her bin bebekten 2-3’ü işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oranın geçici işitme kayıplarıyla birlikte %6’ya kadar çıkabildiğini açıkladı.

Türkiye’deki İşitme Engelli Sayısı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan Ulusal Engelli Veri Sistemi verilerine göre, Türkiye’de 1.414.643 erkek ve 1.097.307 kadın olmak üzere toplam 2.511.950 engelli bulunmaktadır. Bu rakamların 179.867’sini işitme engelliler oluşturmaktadır. Dr. Şahin, devletin görevinin engellilikten koruma ile birlikte, engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarını kolaylaştırmak olduğunu vurguladı.

Önleyici Tedbirler

İşitme kaybının önlenmesi için alınması gereken önlemleri de sıralayan Dr. Şahin, şu tedbirleri önerdi:

  • Çocukların yeni doğan döneminde işitme taramalarından geçirilmesi
  • Kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarının yapılması
  • Ototoksik özellikte ilaç kullanırken seçici davranılması
  • Orta kulak iltihabı için etkin tedavi yöntemlerinin uygulanması
  • Aşırı gürültülü ortamlardan kaçınılması

Sağlık Tarama Programları

Dünya Sağlık Örgütü’nün, işitme kaybına yol açan faktörlerin %50’sinin önlenebilir olduğunu bildirdiğini hatırlatan Dr. Şahin, engellilikten korunmak amacıyla sağlık taramalarının önemine dikkat çekti. Bu sağlık taramaları, erken tanı ve tedavi için en iyi yöntemlerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle çocukların yenidoğan döneminde ve okul çağında işitme taramalarından geçmesinin son derece önemli olduğunu ifade etti.

Ulusal İşitme Tarama Programları

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü olarak, işitme kayıplarını erken dönemde saptayarak tedavi ve rehabilitasyon sağlamak amacıyla Ulusal İşitme Tarama Programları yürütüldüğünü bildiren Dr. Şahin, bu kapsamda yenidoğan bebeklere ve ilkokul 1. sınıfa giden çocuklara işitme taramaları yapıldığını belirtti.

Yenidoğan bebeklerin hastanelerdeki işitme tarama merkezlerinde tarama işlemlerinin gerçekleştirildiğini ve taramadan şüpheli tespit edilen bebeklerin ileri tanı ve tedavi merkezlerine sevk edildiğini belirten Dr. Şahin, ilkokul 1. sınıfa giden çocuklara da eğitimli sağlık personeli tarafından işitme taraması yapıldığını ifade etti. Sorun tespit edilen çocukların kulak burun boğaz uzmanlarına yönlendirildiğini sözlerine ekledi.

Dr. Fatih Şahin, “erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon” anlayışı ile çocukların sağlıklı bir nesil oluşturabilmesi için eşit koşullarda yaşam sürdürmelerinin sağlanması gerektiğini vurguladı. İşitme kaybının erken dönemde belirlenmesi, engelliliğin önüne geçmek açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, toplumun bu konuda bilinçlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.