35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
2.968,33%1,32
4.853,00%0,96
19.410,00%0,95
2.622,74%1,01
Ülkemizde yeni bir ürün olan Yozgat’ta ilk defa deneme ekimlerini yapılan Kuru Bezelye denemelerinin hasatları yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı na bağlı Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan Deren ve Irmak isimli Kuru Bezelye çeşitleri Yozgat’ta kuru ve sulu ortamlarda Nisan-Mayıs aylarında ekilmişti. Üretim sezonu boyunca titizlikle takip edilen Kuru Bezelyelerin hasatları Yozgat İl Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçilerle birlikte yapıldı.
Yapılan deneme ekimlerinde ekim alanlarını ve ürünü inceleyen İl Müdürü Tanju ÖZKAYA şunları söyledi;
“Baklagiller insan beslenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. İlimiz, Ülke sıralamasında baklagil üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır. İl Müdürlüğü olarak baklagillerde üretim ve verimi daha da artırmak ve çeşitlendirmek amacıyla yayım ve demonstrasyon faaliyetleri yürütmekteyiz.
Bezelye Ülkemizde genelinde yeşil olarak yetiştirilerek yeşil olarak tüketilebilen yemeklik bir baklagildir. Yeşil olarak üretilerek tüketilmesi ise muhafaza ve nakliyede zorluklara yol açmaktadır. Yeşil bezelyenin muhafazası ancak soğuk zincir veya konserve şeklinde yapılabilmektedir.
Bu sorunların bertarafı ve yetiştirilmesinde kolaylık sağlamak amacıyla Bakanlığımıza bağlı Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Deren ve Irmak ismiyle 2 adet kuru bezelye çeşidi geliştirilerek tescil edilmiştir.
Yeni geliştiren kuru bezelyede muhafaza ve nakliye sorunları yoktur. Tarlada nohut ve mercimekte olduğu gibi iyice kuruduktan sonra biçilerek hasat edilmekte ve kuru olarak depolanmaktadır. Bu durum hem işçilikten, hem nakliyesinde hem de muhafaza ve depolanmasında çok önemli avantajlar sağlamaktadır.
Yaptığımız bu ekimlerle bu kuru bezelye çeşitlerinin İlimiz ekolojik şartlarında kuru ve sulu olarak yetişme, gelişme ve verim durumlarını gözlemleyerek kayıt altına aldık. Gördük ki bu kuru bezelye çeşitleri İlimiz şartlarında kuru olarak erken ekildiği ve iyi yağış aldığı takdirde takdirde yetişebilmektedir. Sulu şartlarda ise bitki gelişimi, boylanması, bakla bağlaması ve verimi daha iyi olmaktadır. Hasadı ise Ağustos ayında yapılabilmektedir. Hasat biçerdöverle yapılabildiği gibi İlimizde genelde mercimek hasadında olduğu gibi önce çiftçilerimizi mastar dediği tablalı çayır biçme makinası ile biçilmekte daha sonra ise patoslanabilmektedir.
Bu ürünün zaman içinde yaygınlaşacağı ve iyi bir pazarının olacağını düşünmekteyiz. Pazar ve satış şartlarını ayarladıkları takdirde çiftçilerimize özellikle sulu şartlarda tavsiye ediyoruz. İlimiz için alternatif bir baklagil ürünüdür.”
Yozgat İlim Yayma Cemiyeti Yaz Okulu’nda Mezuniyet Heyecanı