Dolar 34,5316
Euro 36,2015
Altın 2.968,49
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat -2°C
Kar Yağışlı
Yozgat
-2°C
Kar Yağışlı
Sal -2°C
Çar -1°C
Per 1°C
Cum 2°C

Kişniş Deneme Ekimi Yapıldı

Kişniş Deneme Ekimi Yapıldı
02.01.2023
1.780
Yozgat'ta ilk defa Tıbbi ve Aromatik bitki sınıfından önemli bir baharat bitkisi de olan kişniş ekimi yapıldı.

Ekim, Boğazlıyan İlçesi Gövdecili köyünden çiftçi İdris Oğuzhan ile birlikte yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlıgı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan SANCARBEY çeşidi ekimi yapıldı.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından Yozgat il müdürlüğüne gönderilen 2,5 Kg tohum, deneme tarlası olarak hazırlanan 1,5 dekar alana teknik personellerin kontrolünde ekildi.

Yapılan çalışma ve Kişniş bitkisi hakkında bilgi veren Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Özkaya şunları söyledi;

“İlimizde değişik ürünlerin ekiliş ve üretimini yaygınlaştırmada çiftçilerimize rehberlik etmek amacıyla değişik ürünlerin deneme ve demonstrasyon çalışmalarını yapmaktayız.

Bu amaçla ektiğimiz Kişniş; Ülkemizde aşotu, kuzbere gibi isimlerle bilinen bir baharat bitkisidir. 30-80 cm arasında boylanabilmekte, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Kendine has özel bir kokuya sahiptir. Kişniş çiçekleri nektar ve polen yönünden zengin olduğundan arıları cezp etmektedir. Kişniş meyvesi % 0.3-1.6 oranında uçucu yağ içermektedir. Bu nedenle parfüm ve kozmetik sanayiinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca tohumlarında % 30 oranında protein ve önemli miktarda A ve C vitaminleri içermektedir.

Kişniş, eskiden beri halk hekimliğinde kullanılan bir bitkidir. Kişniş bitkisinin yaprakları ağrı kesici, sakinleştirici, meyveleri ateş düşürücü, iştah açıcı, sindirim sitemini düzenleyici ve gaz giderici, parazit düşürücü ve idrar sökücü özelliğe sahiptir. Günümüzde ise tıp, parfüm ve gıda sanayinde geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Kişniş, hem iç hem de dış ticaret potansiyeli olan önemli bir tıbbi bitkisidir. Ülkemiz iklim ve toprak şartları bakımından kişniş üretimine oldukça elverişlidir. Ülkemizde doğal olarak da yetişmektedir. Kişniş, kireççe zengin, kumlu-tınlı, hafif yapılı, nötr ve hafif alkali topraklarda iyi yetişir. Üretimi tohumla yapılır. 1.5- 2 kg/da tohumluk kullanılarak, 30 cm sıra arası mesafe ve 2-3 cm ekim derinliği verilerek ekimi yapılır.

Kişniş fidelerinin ilk büyümesi oldukça yavaştır ve bu nedenle yabancı otlarla rekabeti başlarda çok zayıftır. Bu nedenle, kişniş ekilen toprak yabancı otlardan iyice temizlenmiş olmalıdır. Kişniş bitkileri ekimden sonra 90-120 gün içinde olgunlaşır ve genellikle yaz mevsiminin ortasında hasat edilir.

Bu ürünün ekimini çiftçimizle birlikte yaptık. Üretim sezonu boyunca bitkinin gelişim süreci titizlikle takip edilecek olup hasat döneminde sonuçlar çiftçilerimiz ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.