Dolar 34,4808
Euro 36,2213
Altın 2.960,51
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 10°C
Hafif Yağmurlu
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cum 14°C
Cts -2°C
Paz -3°C
Pts -3°C

Yetişkinlerin Oyun Tutkusu

Yetişkinlerin Oyun Tutkusu
26.05.2023
629

Yetişkinlerin Oyun Tutkusu
Oyun oynamak sadece çocuklara özel değil. Her yaştan yetişkinler de oyun oynayıp stres atıyor, arkadaşlarıyla aileleriyle eğlenceli ve güzel zaman geçiriyorlar. . Oyun Terapi Market’in kurucusu Gülşah Altıntaş, pandemiden bu yana; akıl-zeka, strateji ve kelime oyunlarına ilginin arttığını söyledi.
Oyun insanların hayatında her dönem olan bir eğlence ve rahatlama aracı. Osmanlı döneminde üç taş, dokuz taş, mangala gibi strateji oyunları oynanırken, yakın geçmişten günümüze gelen tavla, dama, okey gibi oyunlar hala oynanmaya devam ediyor. Diğer yandan yabancı menşeli kutu oyunlarına da ilgi giderek artıyor.
Oyun Terapi Market’in kurucusu Gülşah Altıntaş, oyun oynamanın çocuklar kadar yetişkinler için de bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalarla oyunun rahatlatıcı ve sters atıcı etkisinin kanıtlandığını kaydeden Altıntaş, oyunun sosyalleşme ve kaliteli zaman geçirme açısından da önemli olduğunu dile getirdi.
Hangi Oyunlar İlgi Görüyor?
Pandemi döneminde sokağa çıkma yasağı nedeniyle oyunlara ilginin arttığını kaydeden Gülşah Altıntaş şunları söyledi:
“İnsanlar evde daha fazla zaman geçirince farklı oyun arayışlarına girdiler. Yurt dışından ülkemize gelen birçok strateji oyunu ve kelime oyunu yaygınlaştı. Koridor, Labirent, Batık, Reversi, Pylos, Jenga, Scrabble, Kulami, Uno, Go, Zingo gibi strateji oyunları en çok tercih edilenler arasında. Diğer yandan Bul Bakalım, Anlat Bakalım, Tabu, Monopoli, Bomba, Çarkıfelek gibi kelime oyunları da her yaştan grupların severek ve eğlenerek oynadıkları oyunlar oldu. Bahçesi olanlar langırt, masa tenisi, hokey, denge kulesi gibi oyunlarla da zaman geçirdi.
İnsanlar bilgisayarlarında ve telefonlarında da oyun oynuyorlar. Ancak bu tür oyunlarda hem uzun süre ekran başında olmanın sağlığa zararları var, hem de karşılıklı, yüz yüze bir etkileşim olmuyor.
Çocuğunuzla Oynayabilirsiniz
Birçok strateji ve kelime oyunu 8-99 diye tabir edilen her yaştan insanın oynayabileceği şekilde üretilmiş. Bu nedenle bu oyunları anne ve babalar çocuklarıyla oynayabiliyor. Bu oyunlar hem çocukların hayal gücünü, problem çözme yeteneğini, yaratıcılığını artırıyor, hem de aileler çocuklarıyla kaliteli zaman geçirip stres atmış oluyorlar. Bu oyunlar sizin de dikkatinizi ve belleğinizi güçlendiriyor. Çocukların el-göz koordinasyonunu, el becerilerini geliştiren oyunlar da var.
Alzheimer Hastalarına Tavsiye Ediliyor
Strateji oyunları ve kelime oyunları zihni canlı tutması, hafıza için faydası, dikkat ve odaklanmayı sağlaması, insanı stresten uzaklaştıran ve rahatlatan etkisi nedeniyle Alzheimer Yaşam Merkezleri, bağımlıların tedavi gördüğü Amatem gibi merkezlerde de kullanılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.